Festivalul de film Râșnov @ Râșnov

  • byFestivalul de film Râșnov @ Râșnov
1-10 august, 20:00

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (1 -10 august) se pregătește de start, iar vizitatorii sunt așteptați cu proiecții de film, concerte, expoziții foto, dezbateri și evenimente speciale. Prima zi de festival debutează la ora 20:00 cu concertul trupei de rock alternativ byron și continuă cu proiecția peliculei „Closer to the moon”, ce va avea loc în prezența regizorului Nae Caranfil.

„Festivalul de Film Istoric Râșnov 2014 se va desfășura sub umbrela a două mari teme – „Marele Război” și „Anul 1989”. Acestea reprezintă două momente importante pentru istoria lumii, cât și pentru cea a României. De aceea, prin filmele pe care le proiectăm și prin dezbateri dorim să readucem aceste momente istorice în atenția publicului larg. Acestora li se vor adăuga și o serie de evenimente speciale, unul dintre ele fiind întâlnirea cu mari sportivi români care ne-au făcut să fim mândri prin participarea lor la Olimpiada de la Los Angeles 1984”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.Sesiunea de dezbateri va debuta pe 1 august cu prelegerile academicianului Ioan Aurel Pop și a vicepreședintelui Institutului Cultural Român. Primul weekend de festival va fi dedicat Marelui Război, temă ce va fi abordată de către lectorii prezenți la Râșnov pe 2 și 3 august: istoricii Adrian Cioroianu, Georgeta Filitti, Petre Otu și Horia Șerbănescu și eseistul și diplomatul Theodor Paleologu.

A doua zi de festival va aduce la Râșnov fanfara Armatei Libaneze și trupa Penta Pneuma din Dresda, urmate pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) și Puiu Pascu (pian). Cinefilii vor putea viziona în aceste două zile producțiile „Last voices”, „La Grande Illusion”, „Grand Budapest Hotel” și, în premieră, filmul „The Promise”.
Pe tot parcursul festivalului, iubitorilor de istorie le-au fost pregătite și trei expoziții inedite: „Corneliu Coposu, un învingător”, „Transnistria: temniţa limbii române“ și “Centenarul Marelui Război 1914 – 1918”.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.