Disambiguation – Un jurnal vizual @ Galeria IX

Disambiguation – Un jurnal vizual @ Galeria IX
2 iulie, 19:00

Pe 2 iulie, orele 19:00, Galeria IX găzduiește vernisajul expoziției „Disambiguation”, proiectul de licență al studentelor UNARTE, secția foto-video, Joana Nenu, Iuliana Popescu și Cristina Ababei. Expoziția poate fi vizitată între 2 iulie – 9 iulie 2014.

O poartă către altă lume și încercări de înțelegere a psihicului uman, lucrările devin un jurnal vizual în care vizitatorul se poate regăsi. El va fi transpus într-o altă dimensiune, una a fenomenelor stranii și a senzațiilor inexplicabile prin imaginile Joanei Nenu, va recunoaște fragmente din propriul sine în autoportretele Iulianei Popescu si va avea un moment de reflecție, în care își va mărturisi și accepta dorințele refulate prin prisma experienței propuse de Cristina Ababei.

Joana Nenu – „The Space Between
„The Space Between” investighează spațiul dintre real și ireal. Cum anume o entitate sau un obiect se transformă, pendulând între cunoscut și necunoscut. Proiectul ilustrează poveștile Pădurii Hoia-Baciu, supranumită și „Triunghiul Bermudelor din România”. Cei care care au studiat împrejurimile ei, în încercarea de a explica fenomenele bizare, au identificat în zonă emisii radioactive şi o mulţime de anomalii magnetice. Există, de asemenea, un consens general în rândul specialiștilor în parapsihologie, conform căruia padurea este o „poartă” interdimensională prin care entitățile pot intra în dimensiunea material-fizică a Terrei. Initiații în științele ezoterice susțin însă că Hoia-Baciu ar fi un portal între planul astral și cel teluric. Instalația „The Space Between” explorează juxtapuneri între formă și context, pentru a ilustra ambiguitatea spațiului. O călătorie fictivă în spațiul dintre două lumi, cu trimiteri la o zonă naturală, unde au fost și încă sunt înregistrate radiații și anomalii.

Iuliana Popescu – „Fragments
Autoportretul – prilej pentru artist de a-și construi propria reprezentare – presupune o confruntare sinceră, ca atunci când te privești în oglindă. Mediul stă la alegerea fiecăruia: rolă de film, cameră digitală sau pensulă. Seria cuprinde fragmente de autoportrete, în felul unui jurnal vizual personal, creat cu ajutorul unor oglinzi, într-un stil minimalist, aproape grafic, în alb-negru. Spre deosebire de autoportret, care are ca scop capturarea unei identități, „Fragments’’ este un concept simplificat, unde se regăsesc doar părți ale sinelui. Această serie dă naștere unei explorări a autoportretului și aduce în față un personaj pe care nu îl recunoști neapărat.
Este o invitație către auto-reflexivitate, lucrările având o mai mare semnificație pentru privitor decât pentru artist.

Cristina Ababei – „XyX
Se spune că un coșmar îți oferă senzații de apăsare, gânduri obsedante și viziuni îngrozitoare, dar el în sine devine un mecanism complex de apărare și autoconservare al visătorului. Sigmund Freud considera că există gânduri, idei sau dorințe pe care omul nu le manifestă în viața de zi cu zi din cauza constrângerilor morale. Dar ele nu dispar, ci rămân intipărite în mintea visătorului, fiind mai apoi refulate. Devin inconștiente și se manifestă sub formă simbolică, deformată în conținutul visului. Coșmarurile, în anumite privințe, sunt eforturi nereușite de a ne opune conflictului, livrând simultan stări de mister. Lucrările vor fi ca un joc de umbre și lumini, îmbinate cu elemente grafice, unde imaginile vizuale neformate și nedescrise nu sunt doar o reprezentare grafică, ci un vas comunicat de stări pentru privitor.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)