Noaptea Institutelor Culturale la ICR

Noaptea Institutelor Culturale la ICR
20 iunie, 18.30-01.30

ICR – Institutul Cultural Roman va invita la Noaptea Institutelor Culturale vineri, 20 iunie 2014, între orele 18.30-01.30

Cea de-a opta editie a Noptii Institutelor Culturale va incepe la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) vineri, 20 iunie 2014, ora 18.30, cu atelierul pentru copii „Eu sunt creativ”, coordonat de Ana-Maria Galeteanu si Octav Ungureanu. De la ora 19.00, in Sala Mare a Institutului va avea loc proiectia scurtmetrajului O lume noua, regizat de Luzia Parvu dupa un scenariu de Toma Peiu, urmat de o dezbatere. De la 20.30, ansamblul de dansuri grecesti Asteria al Uniunii Elene din Bucuresti va va cuceri cu ritmuri de pe intreg teritoriul grecesc, continental si insular, precum si din fostele spatii locuite de greci din Asia Mica.

Seara va continua la ora 21.00 cu experienta Chill Pill – poezie contemporana, muzica experimentala si proiectii multimedia, avandu-i ca invitati pe Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu ‒ producator de muzica electronica, sound designer si live performer) ‒ live electro dub / controllerism, Claudiu Komartin (poet, traducator, editor si performer) ‒ poetry / spoken word / voice FX, Miriam Toma (pianista si graficiana) ‒ keys, Alina Daniela Nicu (graficiana) ‒ live drawing, Delia Andries (artist vizual) ‒ voice / voice FX, Sorin Despot (poet si jurnalist) ‒ poetry.
Noaptea Institutelor Culturale se incheie la Institutul Cultural Roman cu proiectia celor mai recente scurtmetraje romanesti de la Festivalul de la Cannes – Romanian Short Waves 2014, care va incepe la ora 23.00.

Program:

18:30 : Atelierul „Eu sunt creativ” – desen, decoratie si banda desenata pentru copii si parinti
Copiii cu varste intre 6 si 10 ani si parintii vor desena supereroi, vor inventa superputeri si vor picta obiecte pe care-si vor pune amprenta de artist. „Eu sunt creativ“ este un atelier distractiv care imbina secretele desenului cu cele ale benzilor desenate. Instructori: Ana-Maria Galeteanu si Octav Ungureanu.

19:00 : Proiectia scurtmetrajului O lume noua si dezbatere cu realizatorii si actorii
Filmul, bazat pe o poveste conceputa de regizoarea Luiza Parvu si scenaristul Toma Peiu, spune una dintre milioanele de istorii posibile din biografiile romanilor plecati peste Ocean la 1900, din Romania sau Austro-Ungaria. Povestea are ca sursa de inspiratie evenimente reale din familia scenaristului, astazi putin cunoscute publicului larg: la inceput de secol XX, sute de mii de romani din Transilvania au emigrat in Statele Unite, atrasi de mirajul unei tari primitoare, care promitea sa ofere libertate, beneficii considerabile si sansa unui nou inceput, indiferent de originea sociala, nationalitate sau nivelul de scolarizare. Din distributie fac parte actorii Olimpia Melinte si Florin Penisoara. Proiectia va fi urmata de o dezbatere moderata de Oana-Valentina Suciu.

20:30 : Dansuri grecesti, muzica si voie buna! – eveniment oferit de Fundatia Culturala Greaca
Ansamblul de dansuri grecesti Asteria al Uniunii Elene din Bucuresti va va cuceri cu ritmurile pasiunilor grecesti in Sala Mare a ICR. Ansamblul Asteria a luat nastere sub acest nume in toamna anului 2007, in cadrul filialei Bucuresti a Uniunii Elene din Romania. Desi este un ansamblu tanar, majoritatea membrilor sai sunt dansatori experimentati, care practica dansurile traditionale grecesti de peste zece ani. Asteria a avut numeroase aparitii publice, atat in Romania, cat si in Grecia. Ansamblul a colaborat de-a lungul timpului cu Directia Relatii Interetnice, Muzeul Satului, Muzeul National de Istorie, Targul de Carte Gaudeamus si cu diverse festivaluri de arta traditionala etc. Portofoliul ansamblului Asteria cuprinde dansuri de pe intreg teritoriul grecesc, continental si insular, precum si din fostele spatii locuite de greci din Asia Mica.

21:00 : Experienta Chill Pill – poezie contemporana, muzica experimentala si proiectii multimedia
Participanti: Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu ‒ producator de muzica electronica, sound designer si live performer) ‒ live electro dub / controllerism, Claudiu Komartin (poet, traducator, editor si performer) ‒ poetry / spoken word / voice FX, Miriam Toma (pianista si graficiana) ‒ keys, Alina Daniela Nicu (graficiana) ‒ live drawing, Delia Andries (artist vizual) ‒ voice / voice FX, Sorin Despot (poet si jurnalist) ‒ poetry.
Proiectul Chill Pill a fost initiat la sfarsitul anului 2013 de muzicianul Vladimir Coman-Popescu (Bandesnaci) si poetul Claudiu Komartin, ca urmare a unei seri de poezie romaneasca insotita de muzica electronica ce a avut loc in noiembrie 2013 la Literaturwerkstatt Berlin, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Berlin. „ROformularea puterii, revolutie si evolutie” a adus in fata publicului voci tinere din poezia romaneasca actuala in colaborare cu Vladimir Coman-Popescu, ale carui improvizatii electro-dub au facut legatura intre momentele evenimentului, si ilustratoarea Alina Daniela Nicu, ale carei interventii vizuale au fost proiectate live in timpul lecturilor.
Pornind de la aceasta experienta, artistii implicati in Chill Pill au construit un proiect amplu pe care il prezinta publicului de poezie, dar si de muzica experimentala, adunand artisti contemporani cu viziuni si orientari distincte. Ceea ce ii leaga pe muzicienii, poetii si artistii vizuali implicati in Chill Pill este deschiderea de a lucra si de a performa impreuna, libertatea de a improviza si de a se exprima polifonic intr-o serie de evenimente care sa dinamizeze scena bucuresteana, printr-o abordare noua: muzica sau proiectiile multimedia se impletesc natural cu discursul poetic, fara sa ilustreze textul rostit, ci se imbina intr-o experienta sonora si vizuala experimentala, cu un mare potential de inovatie si deschidere catre dialogul intre arte si performance.

23:00 : Proiectia celor mai recente scurtmetraje romanesti la Cannes: Romanian Short Waves 2014
De zece ani, Festivalul de Film de la Cannes include Short Fim Corner, spatiul in care realizatorii se intalnesc si isi prezinta filmele. Si in 2014, scurtmetrajele romansti au fost prezentate sub titlul Romanian Short Waves, cu sprijinul Asociatiei Secvente. In program sunt incluse si cateva titluri proiectate pentru prima data in Romania.
12 MINUTE/ r. Nicolae Constantin Tanase/ 13′
BRIGADA NEAGRA/ r. Andrei-Nicolae Teodorescu/ 22′
CADOUL/ r. Dumitru Grosei/ 15′
CALEA DUNARII / r. Sabin Dorohoi/ 13′
CATAFALCE/ r. Radu Constantin Vasile/ 14′
DRY BONES/ r. Luiza Parvu/ 12′
KAZIMIR/ r. Dorian Boguta/ 23′
RIO 2016/ r. Bianca Rotaru/ 29′
TUNS, RAS SI FREZAT/ r. Bogdan Muresanu/ 12′
La proiectii vor fi prezenti regizorii Nicolae Constantin Tanase, Luiza Parvu, Bianca Rotaru, Bogdan Muresanu si Daniel Sandu.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucuresti (Reteaua Europeana a Institutelor Culturale Nationale), coordonat in 2014 de Delegatia Valonia-Bruxelles si organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegatia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundatia Culturala Greaca, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez din Bucuresti, Institutul Italian de Cultura si Institutul Polonez, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Asociatia Green Revolution sustine evenimentul si deplasarea publicului intre locurile care vor gazdui evenimente punand la dispozitie, gratuit, 40 de biciclete, ce vor putea fi imprumutate de la centrele de inchiriere din parcul Herastrau (Piata Charles de Gaulle si Arcul de Triumf) sau parcul Tineretului, pe baza unei solicitari trimise pana pe data de 18 iunie 2014 (inclusiv) la walbru.bucarest@rdsmail.ro.

Detalii suplimentare: www.icr.ro/noaptea_institutelor_2014

Tags:

Leave a reply (we review all comments)