Dansul contemporan din Romania face pasul urmator – în Scena.ro nr. 24

coperta scena.ro nr. 24 (1/2014)
Dansați, dansați, altfel suntem pierduți”, spunea Pina Bausch, citată în filmul lui Wim Wenders. Dansați la Showcase, am putea adăuga noi: numărul 24 al Scena.ro a fost realizat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului și include un Dosar de 20 de pagini despre dansul contemporan românesc văzut prin prisma Showcase-ului organizat de Centru în perioada 28 aprilie – 4 mai. Articolele semnate de Oana Stoica, Mihaela Michailov, Iulia Popovici și Cristina Modreanu, plus un amplu interviu cu Vava Ștefănescu, director interimar al Centrului, acoperă plaja de spectacole alese pentru acest eveniment, încercând în același timp o nouă analiză a condiției dansatorului contemporan în România.

”Cred că intrăm într-o altă etapă și trebuie să reconsiderăm împreună ce rol are sau poate avea o Casă a Dansului în această parte a Europei”, a spus Vava Ștefănescu, directorul interimar al Centrului, la conferința de presă de lansare a Showcase-ului. Scena.ro a încheiat un parteneriat strategic cu Centrul Național al Dansului pentru anul 2014, astfel ca în fiecare dintre numerele apărute în acest an o serie de pagini să fie rezervate dansului contemporan. Toate articolele din Dosarul ”Dansul contemporan în România – pasul următor”, apărut în nr. 24, vor putea fi citite integral pe revistascena.ro.

Odată cu numărul 24, revista de artele spectacolului Scena.ro își propune să pună un accent mai mare pe arta contemporană, care are nevoie de susținere într-un peisaj cultural tot mai întors către valorile tradiționale. ”Astăzi, cultura pare să fi rămas singura cale de ieșire din ghetto-ul gândirii standardizate. Așa încât avem motive suficiente să apărăm contextele – și așa puține în societatea românească – în care arta contemporană se poate manifesta.

Atacul asupra artelor contemporane înregistrat în ultima vreme în cultura din România, combinat cu întoarcerea sistematică la valorile de muzeu ca unic ”scut cultural”, este semnul incapacității de adaptare și de schimbare ce domină în societățile refugiate sub umbrela statului-națiune. Sub presiunea nostalgiei pentru un trecut oricum problematic, hrăniți doar cu valori de muzeu, cu simțul critic anulat, riscăm să uităm să mai fim vii”, argumentează redactorul-șef Cristina Modreanu în editorialul acestui număr.

Din sumarul acestui număr, mai fac parte interviuri cu regizoarea Gianina Cărbunariu, producătoarea Miki Braniște, directoarea Festivalului Temps d’Images de la Cluj și dramaturgul ceh Petr Zelenka, rubricile semnate de Marian Popescu, Mirella Nedelcu Patureau, Mihaela Michailov și Saviana Stănescu, un eseu semnat de David Schwartz pe tema ”Teatrul și posibilitatea schimbării”.

Începând cu numărul 24, acum în librării, revista de artele spectacolului Scena.ro costă numai 10 lei, păstrând condițiile grafice de excepție. Răspundem astfel tuturor solicitărilor celor care, de-a lungul a 5 ani de apariție, au apreciat revista dar ne-au transmis în diferite moduri că ea este inaccesibilă pentru ei.

Scena.ro vă dă de citit!

Revista Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Numărul 24 a fost realizat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului.

Leave a reply (we review all comments)