Roman Tolici – ”Ceremonii” @ MNAM

Roman Tolici – ”Ceremonii” @ MNAM (Muzeul National de Arta al Moldovei)
10 aprilie, 15:00

Roman Tolici este cel mai cunoscut artist contemporan roman de origine basarabeana, nascut in 1974 la Ghetlova (fosta USSR) si, stabilit la Bucuresti din anul 1997; artistul stapaneste in egala masura tehnicile traditionale ale desenului si pe cele ale picturii, impreuna cu manierele clasice ale reprezentarii in arta, pe care le utilizeaza insa intr-o directie contemporana. Astfel, Roman Tolici imbina nivelul tehnic cu cel conceptual in practica sa figurativa, prin juxtapunerea unor stiluri care merg de la Renasterea Italiana la cea Nordica sau Flamanda cu tehnici recente si problematici de actualitate.
Expozitia personala Ceremonii, organizata si prezentata de catre Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau, prezinta o selectie ampla de lucrari realizate de Roman Tolici pe parcursul ultimului deceniu, care cuprind si descriu atat subiecte de interes general politic, social sau religios, cat si evenimente biografice, de natura personala, din viata artistului.
Titlul expozitiei conoteaza ansamblul lucrarilor concret si simbolic, plasandu-l pe artist in pozitia unui maestru de ceremonii: fundalurile realiste si hiper-realiste transgreseaza functia unor simple peisaje si chestioneaza o intreaga diagrama internationala de celebrari (zilele nationale din seria Park), actiunile cotidiene ale unor figuri comune devin descrieri ale tiparelor comportamentale general acceptate (picturile din seria Action), in timp ce reprezentarile nuntii si inmormantarii, care centreaza intreaga prezentare, constituie cele mai importante riatualuri de viata si de moarte care marcheaza existenta umana.
Roman Tolici s-a nascut in timpul unui regim sovietic exacerbat, si-a indeplinit educatia artistica in regim de internat la o scoala dintr-o tara ex-sovietica si, s-a stabilit ulterior intr-un alt teritoriu fost comunist: in cele din urma, demersul si evolutia sa reflecta diferite aspecte ale Europei de Est, chestionand dilemele lumii. (Adina Zorzini)

Vernisaj Joi 10 Aprilie ora 15.00
Str. 31 August 1989 nr. 115, Chisinau
Muzeul National de Arta al Moldovei

Tags:

Leave a reply (we review all comments)