feeder insider w/ Bast – “Different Perspectives”

Sebastian Luca, sau Bast, ilustrează scene dintr-un București apocaliptic, monstruleți în care ne regăsim, caricaturi și tot felul de alte fețe familiare și scene din viața de zi cu zi a orășeanului. Și totuși, griul nu e niciodată monoton, ci mai degrabă lucește în desenele lui, totul este conturat și luminos. Mai multe despre Sebastian și un desen făcut special pentru voi în interviul feeder insider.

Mă inspiră… orice.
Dimineața începe bine cu… o cafea mare si schite in creion.
Bast în trei cuvinte… sebastianluca punct com
O ilustrație reușită are… ceva de meditat.
Într-un an, Bast va fi… cu siguranta mai batran.
Dacă n-aș face ilustrație… as muri de plictiseala.
La prânz am mâncat… micul dejun.
Culoarea de care nu mă satur niciodată e… negru. E non-culoare? Atunci roz.
Ultimul vis pe care mi-l amintesc e… ca lucram cu mult spor iar cand m-am trezit nu numai ca nu facusem nimic, dar eram si obosit.


Bast – “Underclown”

Ana Grama: Hello, Bast! Numele tău are vreo legătură cu zeița pisică?
Bast: Salut. „Bast” e forma germanica prescurtata a numelui Sebastian/Bastian.
E una dintre cele mai frecvente doua intrebari pe care le primesc. Asadar, nu ma identific nici cu zeita egipteana Bastet si nici cu persoana care a facut tagurile „bast” prin Bucuresti.

A:Ilustrațiile tale surprind tot felul de scenarii post-apocaliptice prin București. Care e povestea din spatele lor?
B:Nu stiu daca e chiar o poveste. Imi place ca dupa ce percep spatiul asa cum este, sa creez scenarii noi si sa le dezvolt. Sa ma gandesc la acel „what if..? ” si apoi sa-l pun pe hartie ca sa pot arata si altora ce mi-am imaginat.

A:Care este procesul creativ din spatele unei ilustrații? Ai întreaga imagine în minte înainte de a începe sau improvizezi pe parcurs?
B:De multe ori imi imaginez totul la fata locului, apoi vin la calculator si pun in practica. Incep cu schite pe hartie, la nivel de thumbnail, iar daca exista vreun detaliu important, fac un studiu separat si pentru el. Apoi vine partea de documentare, unde caut referinte pe internet sau in arhiva personala. Cand sunt multumit de ultimele schite, ma apuc de ilustratia in sine. Cat despre improvizatie, recunosc, daca se intampla cate un „accident fericit” rezultat din fie brushurile folosite, fie dintr-o relationare neprezvazuta de elemente, il exploatez la maxim.

A:Mulți monștri în lumea lui Bast. De unde vin, ce reprezintă?
B:Unii sunt metafore, altii sunt ceea ce se vede, depinde de context. Nu as vrea sa spun ce reprezinta pentru mine. Cred ca ramane la latitudinea privitorului sa interpreteze cum vrea desenul. De altfel, ma bucur cand cineva da o interpretare personala unui desen, diferita de ceea ce am vrut eu sa spun. Nu ma consider neinteles, ba dimpotriva, cred ca lucrarea si-a atins scopul.

A:Un mesaj ilustrat pentru cititorii Feeder?
B:Keep looking for the different perspectives.
A:Mulțumesc mult!

feeder insider w/ Bast – “Different Perspectives”

Seria completa de articole din rubrica Feeder Insider aici.

2 thoughts on “feeder insider w/ Bast – “Different Perspectives””

  1. Pingback: 58 Feeder Insider Interviews | Feeder.ro

  2. Pingback: Steampunker – New Media & Digital Art Show @ Palatul Stirbei | Feeder

Leave a reply (we review all comments)