O explozie de evenimente de dans contemporan in Bucuresti

dans//pl – Ieri. Maine. Azi – zilele dansului polonez la Bucuresti – un eveniment organizat de Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) in parteneriat cu Institutul Polonez continua!

Saptamana viitoare este una aglomerata in evenimente cu si despre dans contemporan. Va asteptam cu proiectii, spectacole, ateliere si o masa rotunda.

Feeder a devenit partener oficial al www.cndb.ro pentru că nu ar fi putut să ne placă muzica fără să ne placă dansul.

6 aprilie, ora 11.00 , Centrul National al Dansului Bucuresti, Sala Stere Popescu

Proiectii de filme

Intrarea este libera.

Incepem cu un reportaj despre proiectul Art Stations Foundation din Poznań – “Baby space” – o instalatie performativa pentru copii foarte mici si parintii lor, un proiect unic si indragit de publicul poznanian.
Apoi prezentam spectacolul “Microcosmos” din Teatrul de Pantomima “Henryk Tomaszewski” din Wrocław, reg. Konrad Dworakowski – un spectacol pentru copii si adulti, pe baza povestii „Degetica” de H. Ch. Andersen.
Dupa o pauza, in jurul orei 13, prezentam spectacolul „hellokitty”, reg. Wojtek Kaproń din Teatrul de Dans din Lublin, bazat pe “Jurnalul” Annei Frank.
La sfarsit, prin votare alegem unul dintre spectacole provenite din scena de nord a dansului polonez: Gdańsk – Sopot – Gdynia, unde, spontan, incepand cu Teatrul Dada von Bzdülöw au aparut in ultimi 20 de ani, cateva zeci de teatre, proiecte si initiative de dans contemporan.
Toate proiectiile vor fi precedate sau urmate de o scurta prezentare a creatorilor spectacolelor si a contextului in care ele au fost create.

8 aprilie, ora 14.00, Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38)

Masa rotunda – despre mecanismele de finantare, productie si promovare ale dansului contemporan in Romania si Polonia

Masa rotunda va consta intr-o serie de interventii, ale invitatilor romani si polonezi, legate de sistemele de granturi si subventii, politicile publice legate de dans, structura celor doua scene coregrafice si conditiile specifice de productie din fiecare tara. Tema centrala a discutiei o reprezinta abordarea posibilitatilor regionale de schimb si colaborare pe termen lung, in beneficiul artistilor, ca si al publicului de dans.
“Cum facem dans contemporan in Europa de Est? Exista cu adevarat un sistem (de productie, de creatie)? Care sunt punctele lui slabe si care-i sunt avantajele? Ce putem invata unii de la altii? Poate exista, la un moment dat, un sistem regional de productie pentru aceasta zona a Europei?“ – acestea sunt cateva dintre intrebarile de la care porneste acest dialog romano-polon.
La intalnire vor participa, printre altii, Joanna Szymajda (Institutul de Muzica si Dans, Varsovia), Joanna Lesnierowska (Art Stations Foundation/Stary Browar, Poznan), Magda Grudzinska (komuna warszawa, Varsovia), Irina Ionescu (ICR Bucuresti), Vava Stefanescu (CNDB), artisti si manageri din Romania.

8 aprilie, ora 19.30, Centrul National al Dansului Bucuresti, Sala Stere Popescu

RE//MIX Henryk Tomaszewski

Coregrafie si distributie: Mikołaj Mikołajczyk
Muzica: Zbigniew Kozub

RE//MIX Henryk Tomaszewski intentioneaza sa fie o forma de aspirare dupa Maestru, este dorinta interactionarii cu o legenda a teatrului polonez, cu istoria abordarii inovatoare a miscarii scenice. Henryk Tomaszewski (1919-2001) a fost dansator, mim, coregraf, regizor, pedagog, fondator si director al Teatrului de Pantomima din Wrocław. Pentru Tomaszewski, miscarea a insemnat afirmarea vietii, largirea sferei de existenta, generalizarea si contopirea ei. Interpretand arta moderna ca pe un exemplu al devalorizarii cuvantului – al crizei functiei reprezentative a limbii in favoarea functiei fatice si simbolice, el a vazut in miscare posibilitatea de a evita sensibilitatea cuvantului si sansa de a transmite ceea ce „cuvantul se teme sa arate”. Mikołaj Mikołajczyk foloseste in spectacol ritmul declarativ, caracteristic lui Tomaszewski – un limbaj specific, o selectivitate a cuvintelor, povesti pline de culoare, andecdote. Dar ritmul insusi va fi personajul principal al reprezentatiei.

9 aprilie, orele 16.30 – 17.30, Centrul National al Dansului Bucuresti, Sala Stere Popescu

Atelier de dans contemporan pentru copii (6 – 10 ani) condus de Mikołaj Mikołajczyk

Detalii si inscrieri la adresa cursuri@cndb.ro

10 aprilie, ora 19.30, Centrul National al Dansului Bucuresti, Sala Stere Popescu

Nijinsky. Sarbatoarea viselor

Distributie: Tomasz Wygoda
Coregrafie: Anna Godowska
Scenariu, regie, lumini: Sławomir Krawczyński

Nijinsky. Sarbatoarea viselor este o noua punere in scena a lucrarii Sarbatoarea Primaverii de Igor Stravinski, o capodopera atat pentru istoria muzicii, cat si a dansului.
Un performance solo, o calatorie prin diferitele stari de constiinta ale lui Wacław Niżyński – polonezul scandalagiu, precursor si legenda a dansului contemporan. Performance-ul a fost realizat pe baza creatiei acestuia, precum si a Jurnalului scris la retragerea de pe scena. Jurnalul este atat o sursa de informatie, cat si un fel de carte de vise visate in stare de veghe si notate cu infrigurare. Citindu-le, cititorul se poate gasi intr-o lume in care oscileaza intre extaz si neant.

11 aprilie, orele 14.00 – 17.00, Muzeul National de Arta Contemporana, etaj 4

Experienta ca inspiratie

Atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński

Fiecare experienta poate fi izvor de inspiratie pentru dans. Amintirile, visele, fanteziile, senzatiile, intamplarile din viata de zi cu zi pot reprezenta un impuls important sau chiar un vehicul in procesul de creatie.
Atelierul prezinta tehnici pentru utilizarea resurselor subconstientului: descoperirea impulsurilor subconstientului, dezvoltarea si transformarea lor in miscare si dans. Atelierele permit identificarea, experimentarea si intelegerea legaturilor dintre corp si psihic si gasirea modalitatilor prin care aceste conexiuni pot fi folosite in procesul de creatie.

11 aprilie, ora 19.30, Centrul National al Dansului Bucuresti, Sala Stere Popescu

POLSKA – Agata Maszkiewicz & Death 24 Frames per Second or Do It To Me Like in a Real Movie – Agata Siniarska

Agata Maszkiewicz – Polska

POLSKA – Artista, imbracata intr-un echipament sportiv in culorile nationale, impleteste scenele coregrafice cu elemente de animatie si stand-up, dar si cu proiectii de filme care prezinta accidente din sport, mai mult sau mai putin periculoase. Subtil, dar cu umor, ea il provoaca pe spectator sa reactioneze fizic la ceea ce vede. Unii simt jena, altii se vor lupta cu propriile proiectii si inchipuiri.

Agata Sinarska – Moartea in 24 de cadre pe secunda sau fa-mi la fel ca intr-un film adevarat – coregrafie derulata pe capitole

Moartea in 24 de cadre pe secunda sau fa-mi la fel ca intr-un film adevarat – coregrafie derulata pe capitole este un spectacol care aduce in prim-plan femeia ideala, iubirea, eroticul si moartea, stereotipurile legate de cele doua sexe si incercarile de a le pune sub semnul intrebarii. Artista cerceteaza diferentele dintre coregrafie si film – miscarea si lipsa miscarii, impartirea filmului in cadre.

Biletele se pun in vanzare cu o ora inainte de inceperea spectacolului, la sala Stere Popescu (B-dul Marasesti 80-82).

Pretul unui bilet este de 25 lei intreg/15 lei redus.
Rezervari se pot face pe adresa rezervari@cndb.ro sau pe site-ul www.cndb.ro
Participarea la ateliere se face pe baza de inscriere la adresa cursuri@cndb.ro si este gratuita.
Masa rotunda este deschisa tuturor celor interesati de dans contemporan – manageri culturali, artisti, programatori si public deopotriva.

Detalii pe www.cndb.ro

Leave a reply (we review all comments)