Duminica Culinară – America Latină @ Energia

Duminica Culinară – America Latină @ Energia
16 martie, 16:00

Pe 16 martie aducem în Energiea o ediţie-provocare a Duminicii Culinare cu un meniu construit în America Latină.
Nu putem rezuma concret obiceiurile culinare a 8.6% din populaţia globului şi nici nu putem trage linie sub o bucătărie plină de culoare, puternic aromată şi condimentată, supranumită „bucătăria întregii lumi” datorită varietăţii influenţelor primite, construită dintr-o multitudine de ingrediente şi bazată pe sute de tehnici diferite de a găti.
Am reuşit însă, să alegem câteva preparate unice în teritoriu, câteva reţete absolut delicioase, răspândite în întreaga lume şi reprezentative pentru o gastronomie de-a dreptul complexă.
Trei preparate cu care vă aşteptăm pe meniul de o zi, de săptămâna aceasta:

· Fanesca – 15 lei

Provine din Ecuador şi este o supă „bogată” de dovleac cu mai multe feluri de fasole, năut, linte, orez şi peşte alb.
Este un fel puternic tradiţional, strâns legat de obiceiurile religioase din teritoriu. Se serveşte mereu în săptămâna dinaintea Paştelui, ca parte a mesei principale din zi, iar reţetele se spune că diferă nu doar regional, ci şi de la familie la familie. Ingredientele au o simbolistică bogată: se folosesc de obicei douăsprezece feluri de boabe, reprezentând cei doisprezece apostoli, iar peştele este gătit în lapte şi a fost introdus ca o alternativă „de post” la carnea roşie.

· Empanada cu vită, servită cu salsa de roşii picantă şi salsa de mango şi ceapă verde – 30 lei

În traducere liberă: „învelit în pâine”, empanada este preparatul care surprinde, fără să exagerăm, esenţa culinară a teritoriilor vorbitoare de limbă spaniolă sau portugheză. A pătruns în continent prin Brazilia, odată cu coloniştii portughezi şi s-a răspândit în restul Americii latine, devenind atât de popular, în special în Argentina, încât a primit chiar şi un festival naţional în provincia Tucumán.
Pregătim o variantă similară cu cea argentiniană, umplută, aşa cum o cere tradiţia, cu vită şi o servim cu două dintre sutele de tipuri de salsa pe care le poţi găsi în regiune.

· Alfajor – 15 lei

Un desert simplu şi de efect pe care îl preparăm, nu sub forma sa tradiţională, spaniolă, ci sub cea împrumutată din cărţile de bucate din Uruguay şi Argentina. Ţări care sunt, statistic, cele mai mari consumatoare de alfajores din lume şi în care micile bunătăţi au devenit un cult atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Pregătim două „prăjiturele” din făină de grâu cu vanilie şi nucă de cocos, pe care le unim într-un sandwich cu o cremă fină de lapte condensat sau „dulce de leche”, la mijloc.
Preparatele sunt disponibile la comandă începând cu ora 16:00 însă fiind vorba de o abatere de la meniul clasic, porţiile sunt disponibile în număr limitat.
Pentru o experienţă lipsită de surprize recomandăm o vizită nu foarte târzie…

www.energiea.ro

Rezervări: 07ENERGIEA / 0736374432

Leave a reply (we review all comments)