SÂMBĂTA SONORĂ, 5 ani pe orbită! Concert MINGUET QUARTETT @ Conservator

SÂMBĂTA SONORĂ, 5 ani pe orbită! Concert MINGUET QUARTETT @ Conservator
15 martie, 19:00

Altfel decât în muzica experimentală de ultima oră, felul de a crea concentrare/plăcere, propriu unei interpretări virtuoase aşa cum numeroasele invitaţii pentru concerte în lumea întreagă şi înregistrările premiate o sugerează în cazul celor de la Minguet, ne face să ne gândim că e mai puţin nevoie acum de un program de sală pentru piesele de repertoriu ale secolului XX recreeat şi reînoit ce vor fi prezentate la această Sâmbătă Sonoră.

Mai degrabă, iată, un fel de preambul de utilizator pentru link-urile video ce vor fi postate înaint e de concert: vom asculta György Ligeti, String Quartet Nr. 1 « Métamorphoses nocturnes » si Glenn Gould, String Quartet op. 1, nu cele mai simple sau cele mai scurte piese de gen, ci unele reprezentative pentru anii 50′ şi “high modernism”, (excepţie făcând piesa lui Wolfgang Rihm, String quartet Nr. 4, compusă în ‘85), situaţii deci în care plăcerea de a asculta muzică de cvartet de coarde vine printr-o pregătire, o repetiţie, o recunoaştere – o concentrare ce poate lucra cu diferenţe de atac la unele pasaje interpretate ‘acum şi aici’, ce confirmă intuiţii despre cum se aude din sala de concert faţă de cum se aude o înregistrare, despre cum trecerea de la o operă la alta scoate în evidenţă câţi paşi sunt de la una la alta sau câte contraste sunt între piesele alese.
În acelaşi fel, timpul enorm de a asimila aceste partituri depus de cvartet şi de tradiţia muzicii contemporane în general (nu din aceea care oferă constant premiere unor piese ce poate apoi nu vor mai fi auzite niciodată, aşa cum se obişnuieşte pe scena locală), progresul instrumental în interpretarea muzicii dificile, vor putea fi reflectate în concentrarea muzicienilor pe care îi vom asculta.

Minguet Quartett din Köln este unul dintre cele mai cunoscute cvartete de coarde ale tinerei generaţii. Inspiraţi de Pablo Minguet, filosof, gravor şi editor din Spania secolului XVIII, a cărui crez era popularizarea largă a culturii, Minguet Quartett şi-a dedicat sonorităţile rafinate muzicii clasice şi romantice, şi în special compozitorilor secolului XXI.

Creat în 2009 ca un program de iniţiere în creaţia sonoră şi muzica experimentală, SÂMBĂTA SONORĂ a reşit să acopere un spectru larg de genuri muzicale proprii secolelor XX şi XXI, cum ar fi poezia sonoră, creaţia radiofonică, instalaţia sonoră, muzica improvizată, noise sau muzică contemporană, dezvoltând modalităţi de prezentare diverse, tip sesiune de ascultare curatoriată, concert, workshop sau conferinţă.
SÂMBĂTA SONORĂ este un program realizat de Anamaria Pravicencu şi Octav Avramescu de la Asociaţia Jumătatea plină. SÂMBĂTA SONORĂ a colaborat cu muzicieni şi artişti din Germania, Franţa, Belgia, Cehia, Norvegia, Suedia, Olanda, Anglia, Statele Unite, Israel şi România.

www.sambatasonora.blogspot.com

Eveniment realizat în parteneriat cu Goethe Institut şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Parteneri nelipsiţi: Centrul Dansului Bucuresti, Keep On Printing, Corcova Roy & Damboviceanu Winery
Partener media: SapteSeri, Zeppelin, sub25, Modernism Punct Ro.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)