Short Movies – Radu Jude

  • by

SHORT MOVIES by RADU JUDE

Luni 16 septembrie, Control gazduieste proiectia celui mai nou scurtmetraj semnat Radu Jude “O umbra de nor” ( 2013), urmata de alte doua filme regizate de acelasi artist, premiate in ultimii ani. Filmele sunt subtitrate in limba engleza.

“O umbra de nor” / “Shadow of a Cloud” (2013, 30′)
“Lampa cu căciulă”/ “The Tube with a Hat” (2007, 23′)
“Alexandra” (2007, 25′)

Intrare: 5 lei.
Sala Berlin/ club Control – Str. Constantin Mille, nr. 4

Radu Jude este unul dintre cei mai premiați și apreciați regizori ai Noului Val Cinematografic din România. Lungmetrajul său de debut, “Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. “Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu “Bayard d’Or” şi Premiul pentru “Cel mai bun actor” la “Namur IFF”, Marele Premiu la “CinEast IFF”, Trofeul Festivalului Internaţional de Film “Anonimul”, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la “B-EST IFF”.

> > < < "O umbra de nor" / "Shadow of a Cloud" Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “O umbră de nor”, a avut premiera internațională în secțiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. La sfârșitul lunii august a fost distins cu premiul Heart of Sarajevo pentru scurtmetraj, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo. “O umbră de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care într-o zi toridă de vară este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: ticăloasa mea viață ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...” - Radu Jude. Din distribuția scurtmetrajului, fac parte pe lângă, Alexandru Dabija - Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu și Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul filmului este Ada Solomon. > > < < "Lampa cu căciulă"/ "The Tube with a Hat" ”Lampa cu căciulă” este un road movie despre relaţia tată-fiu şi despre importanţa lucrurilor mici în viaţă. Într-o dimineaţă, Marian (Marian Bratu), un băiat de 7 ani dintr-un sat uitat de lume, îşi trezeşte tatăl (Gabriel Spahiu) insistând să pornească spre oraş să repare televizorul. ”Regizând acest film, principala mea preocupare a fost să spun povestea pe cât de sincer posibil; nu am adăugat nicio judecată morală despre personaje, acțiunile lor sau lumea în care trăiesc. Am vrut doar să îi înțeleg și să arăt publicului umanitatea lor.” Radu Jude Distribuție: Gabriel Spahiu, Marian Bratu, Alexandru Georgescu, Claudiu Dumitru, Natalia Calin > > < < ”Alexandra” Scurtmetrajul spune povestea lui Tavi, un bărbat de treizeci și ceva de ani, care descoperă că Alexandra, fiica lui de numai 4 ani, nu îl mai strigă “tata”. Intrigat de această situaţie, Tavi reproşează fostei soţii şi noului partener al acesteia faptul că Alexandra nu mai ştie cine este "adevăratul" său tată. Personajul principal, Tavi, este de asemenea și personajul principal din lungmetrajul ”Toată lumea din familia noastră”. Realizate la distanță de aproape 5 ani, cele două filme tratează același subiect principal, în maniere diferite. Regizorul Radu Jude și-a dorit să se întoarcă în 2012, la relația dintre copii și părinții divorțați, dar să spună o altă poveste. Distribuție: Alexandra Pascu, Șerban Pavlu, Oana Ioachim, Gabriel Spahiu, Mimi Brănescu

Tags:

Leave a reply (we review all comments)