Dekolectif 2013

  • by

Am schimbat prefixul si sufixul. Pe 7 septembrie, Rokolectiv devine DE.KOLECTI.F, un eveniment dedicat muzicii electronice germane si franceze, in care Parisul si Berlinul isi dau intalnire la Bucuresti.

JAN JELINEK & ANDREW PEKLER play URSULA BOGNER (DE)
Ursula Bogner (n.1946) era o simpla farmacista din Berlin cu hobby-uri excentrice, preocupata de esoterism si de literatura New Age, cu o fascinatie puternica pentru experimentele psihanalistului Wilhelm Reich legate de energia solara si capacitatea ei curativa (Ursula a construit si un aparat numit “orgonom” descoperit ulterior in curtea casei sale de catre sotul ignorant).

Pasiunea ei pentru muzica electronica, la mijlocul anilor ’60, nu a parut deloc surprinzatoare. Surprinzator e ca Ursula Bogner a lasat in urma o impresionanta colectie de inregistrari real-to-real, descoperita abia acum de muzicianul german Jan Jelinek. O mica parte din ea a vazut lumina zilei sub forma unui album si a unui performance – reenactment fetish care va deschide seara DE.KOLECTI.F de la Bucuresti.

PATRIC CATANI (DE)
Patric Catani, un fel de “Mr. Elliott” de Kreuzberg, isi prezinta la DE.KOLECTI.F ultimul album, Blingsanity, proaspat lansat la Berghain Kantine, intr-un live audio-video de rn’bass psihedelic. Catani e un artist cu studii superioare old-school si spirit no-school; are la activ peste 80 de release-uri variind de la booty-bounce la cartoon rap, retro-futuristic electro si cumbia swing, pe langa muzica de film, teatru si sound installations. Un artist cu personalitati multiple, Catani e un beat maker prolific si se ascunde in spatele diverselor proiecte solo (Candie Hank, E de Cologne) sau de grup (Puppetmastaz, EC8OR, Dhirty 6Cru).

ACID ARAB (FR)
“Middle-east house”. Asocierea pare contradictorie. Mixurile si productiile proprii ale francezilor Guido Minisky si Hervé Carvalho te fac sa crezi ca Chicago e de fapt un oras din Emirate, ca in tarile arabe ar fi existat o puternica scena house/techno in anii ‘80. Acid Arab reinventeaza istoria amestacand techno, house si disco cu riff-uri de rebarb si canturi beduine. E ca si cum Omar Souleyman ar fi inceput ca dj in Tunis acum treizeci de ani si nu ar fi cunoscut-o niciodata pe Bjork. Departe de vreo revolutie ecumenica, cei doi artisti francezi au lansat recent seria Acid Arab Collections, pe deja veteranul label parizian Versatile Records.

BAMBOUNOU (FR)
Parizianul Jeremy Guindo (22 de ani) a aparut cumva din senin anul trecut. Sub indrumarea celor de la Modeselektor, a scos primul sau album in toamna lui 2012, la 50 Weapons. Pe langa asta, o multime de EP-uri, orbitand in jurul label-ului Sound Pelegrino. Numele lui Bambounou apare tot mai des alaturi de French Fries si Cosmin TRG. Ghetto-house si 90’s techno, cu un bassline foarte personal.

DREAMREC (RO)
Silviu Visan aka Dreamrec este stalp de temelie al VJing-ului romanesc, artist complex implicat in proiecte din cele mai diverse, de la video si graphic design pentru a:rpia:r si festivalul Rokolectiv, la instalatii concept alaturi de colectivul Apparatus 22. Ultimul sau proiect audio-video produs in colaborare cu Sillyconductor, The Shuffler, un algoritm cu posibilitati infinite de intersectare intre 1 milion de imagini masurand 1kb cu tot atatea sunete cu durata de 1 secunda, a fost expus anul trecut la Bienala Tinerilor Artisti. Actiune si interactiune, dar mai ales afectiune, Dreamrec este artistul video de suflet al Rokolectiv.

DE.KOLECTI.F va continua si in tara, dupa cum urmeaza: 20 septembrie la Cluj, 12 octombrie la Sibiu, 26 octombrie la Iasi. Organizatori: Goethe Institut, Institutul Francez, Rokolectiv

Intrare: 30 de lei

Tags:

Leave a reply (we review all comments)