Protest – Rosia Montana

Mesajul de tip „shit is real” al lui Eugen David, președintele Alburnus Maior, asociație cu sediul în Roșia Montană, reprezentativă pentru 300 de săteni din Roșia Montană și 100 din satul vecin Bucium

Duminică 1 septembrie la ora 17:00 bucureștenii protestează în Piața Universității.

Roger Waters trece, pietrele rămân, să sperăm că nu și cianura de sodiu folosită la extragerea aurului de la exploatarea minieră Roșia Montană. Nu mă pricep la tehnici de exploatare minieră, știu însă că „cianură” nu e un cuvânt prea prietenos și mai știu de accidentul de la Baia Mare din 2000. Vreau să separ problema în două: una e situația socială și economică a satului din Alba (unde se află cel mai mare zăcământ de aur din Europa), și altul e felul în care Guvernul țării gestionează situația (dând o lege în ciuda cetățeanului).

Nefiind specialist în extragerea aurului, mă voi concentra de-a doua chestiune, care e mai proaspătă și mai puțin poluată de război mediatic: în ședința de Guvern din 27 august s-a strecurat o surpriză, anume o lege „cu dedicație” pentru mine, neanunțată public pe agendă! Legea este în vigoare din momentul în care a fost emisă. Parlamentul își reia activitatea după vacanță în data de 2 septembrie și o poate respinge, dar până atunci ea e în vigoare. Ce zice ea, pe scurt:

  • participația statului în toată afacerea a crescut la 25%, iar redevențele de la 4%, la 6% (cifră bună din câte înțeleg)
  • proiectul a fost declarat ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, lucru îngrijorător pentru că poate fi invocat ca scuză pentru excepții de la reguli. Sunt curios ce alte proiecte mai au asemenea statut.
  • teoretic, exploatarea va demara în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an

Citește întregul draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării pe blog-ul Active Watch, într-un post care intră mai mult și mai bine în detalii decât o pot face eu.

Reflectarea în media a știrii: Hotnews face un bun rezumat, iar Digi24 Oradea dedică o emisiune de o oră subiectului.

Bonus – zvonuri:
Pentru a avea un tablou mai complet al întregii harababuri, voi lista și zvonurile conform cărora miza întregului scandal RMGC-ist e de fapt în altă parte, pe bursa de la Toronto. Cineva se joacă de-a acțiunile folosind vehicule media pentru a trage prețul în sus sau în jos. Alt zvon zice că Soros finanțează tabăra ong-istilor care se opun proiectului, zvon infirmat de cel incriminat.

Scurt timeline:

  • în 1995 Minvest (pe atunci Regia Autonomă a Cuprului Deva) semnează un prim contract cu canadienii de la Gabriel Resources (pe atunci numiți Starx Resources) – Observator Urban are un articol foarte documentat pe tema asta, sursa. Miliardarul controversat Frank Timis e în vârful companiei.
  • 1997 – se înființează actuala RMGC, pe atunci numită Euro Gold Resources S.A. – statut
  • 8 septembrie 2000 se înființează Alburnus Maior cu sediul în Roșia Montană.
  • 2004-2010 – politicieni români merg în Spania, Finlanda și Noua Zeelandă într-un exercițiu de PR
  • august 2004 – prima ediție Fânfest.
  • 2010 – jurnaliști români merg în Noua Zeelandă pe cheltuiala RMGC (tărășenia fiind intermediată de firma de PR a Corinei Vințan, fost purtător de cuvânt al MAE) – sursa 1

2 thoughts on “Protest – Rosia Montana”

  1. Pingback: Mâine mergem la protest | Andreea's Backyard

Leave a reply (we review all comments)