Muzeu fara ziduri

  • by

In perioada 15-25 august 2013 in localitatea Jimbolia, Asociatia Artdendum in colaborare cu Primaria Jimbolia, avand ca parteneri: Asociatia Simultan, PAO Romania, Asop(Filiala teritoriala Vest), U.A.P. Timisoara, U.A. Zrenjanin, Atelier 030202 organizeaza in cadrul F.A.Z.(Zona Libera pentru Arta/Free Art Zone) proiectul tranfrontalier Muzeu Fara Ziduri/Museum Without Walls. Pentru zece zile orasul Jimbolia va deveni oras rezidenta pentru cinsprezece artisti din Romania si Serbia precum si platforma pentru colaborari interdisciplinare in artele vizuale. Vor participa urmatorii artisti/rezidenti:

Attila Bajko(Rou), Levente Kozma(Rou), Ana Kun(Rou), Rares Moldovan(Rou), Gabrijela Parigros(Srb), Horatiu-Christian Pavelescu(Rou), Catalin Precup(Rou), Aleksandar Petrovic(Srb), Alin Rotariu(Rou), Gabrijela Szigeti(Srb), Alina Ondine Slimovschi(Rou), Rastko Stefanovic(Srb), Irina Tanase(Rou), Florin Tomescu(Rou), Mihai Zgondoiu(Rou).Vor sustine proiecte/workshop-uri/performance urmatorii invitati speciali: Ema Cernescu(Rou)-Comunicatii Vizuale, Theophil Soltesz-Visual Media, Olimpiu Vuia-Visual Media, Grupul Contur(Florin Fara/Horatiu Fara)-New Media Performance, Andrei Condoros(Asop Romania)-prezentare/workshop F.A.Z.

Prin realizarea interventiilor artistice in satele situate intre cei doi poli culturali, FAZ creeaza noi oportunitati pentru membrii comunitatilor de a-si exprima sentimentele si asteptarile. Prin workshop-uri de pictura murala sau educatie culturala, localnicii isi deschid orizonturile si capata increderea de a se exprima fara retineri in mediul social. Mijloacele inovative de abordare a artei in spatiul public au ca efect crearea unui nou sistem de valori in randul oamenilor, in sensul ca genereaza o nevoie culturala si o constientizare a faptului ca imbunatatirea calitatii vietii poate fi atinsa si prin arta. Prezenta lucrarilor de arta in fiecare comunitate vizata va desena un traseu imaginar al creativitatii si libertatii umane, ceea ce va contribui la stabilirea unui dialog intercultural fundamentat pe valori comune. Comunitatile de artisti din cele doua tari vor avea de asemenea sansa de a interactiona la un alt nivel prin intermediul taberelor de creatie si a altor desfasurari artistice. Proiectul nu serveste doar ca un cadru pentru schimburi la nivel artistic, ci construieste o viziune comuna asupra actului artistic si asupra rolului sau in societate. Cea mai importanta intalnire din cadrul proiectului va fi cea a artistilor si localnicilor ce vor interactiona in spatiul creativ. Acest lucru v-a deschide calea catre o miscare la nivel social prin care comunitatile vor deveni sustinatori ai actelor artistice si a culturii in general

Tags:

Leave a reply (we review all comments)