FânFest 2013

  • by

FânFest anunță patru zile de evenimente culturale la Roșia Montană

Programul e complex, redăm aici doar artiștii (care prestează pro-bono) și vă lăsăm să descoperiți restul pe site-ul oficial.

Mushroom Story / Luna Amară /  Norzeatic & Avant’N’Gard  / Blanoz  / IPR  / Aria Urbană / Travka /  Sky Swallows Challenger / ZadaR / Trei parale / Shadowbox / Celalalte Cuvinte / Methadone Skies / Burning Table / Kaleidonescu / Omu Gnom / Justice Nowhere / Theory of Mind / DJ’s: ZO (Subfeleac) / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Deeproots / Kiddiez / Limun / Mad Liquid / Nerub / Padre / Phase3 / Dj Socol / Nicotine Nuns / Mark.

Ce ne așteaptă la FânFest 2013? Concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expoziții, filme, literatură, tururi ghidate, târg țărănesc, o zonă dedicată copiilor și un forum social de activism.

Teatru Civic
Anul acesta la FânFest secțiunea de teatru și performance anunță reprezentații, instalații audio, circ în stradă și ateliere cu mesaj social. Publicul este invitat să creeze, alături de artiști, un spațiu social comun în care Roșia Montană este în prim plan.

Compania italiană Motus va realiza un performance și ateliere dedicate participării lor în cadrul FânFest, intitulat „Is this land mine?”. Proiectului i se vor alătura și artiștii activiști de la Teatro Valle Occupato (TVO), de asemenea din Italia. În completare, CIRCA propune o serie de interacțiuni cu publicul care să-i facă din nou pe clovni periculoşi, să-i aducă înapoi în stradă, să le redea spiritul critic, de nesupunere civică şi funcția socială care au avut-o o dată: capacitatea de a deranja, critica şi vindeca societatea. Maria Balabaş revine la festival cu o narațiune sonoră bazată pe înregistrări de teren făcute la Roșia Montană în 2012 – FânFest sound story. Programul include și un spectacol de teatru documentar „Del duma, Vorbeşte-le despre mine” în care poveştile a patru femei de etnie romă se îmbină cu muzica tradiţională romani. În încheiere, Vera Ion prezintă one-woman show-ul „Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație” ce descrie anxietatea și războiul continuu cu ei înșiși pe care îl trăiesc tinerii din România, neînțelegând care sunt locul și valoarea lor într-o societate în care e aproape imposibil să supraviețuiești dacă lucrezi ca artist. ‘Legământ copacului’ este un atelier de improvizaţie teatrală prin intermediul căruia actorul Paul Socol propune publicului interacțiunea senzorială cu natura din Roșia Montană.

Evenimentele speciale reunesc proiecții de filme mute acompaniate de muzică live, concerte de orgă, percuție orientală și sud americană și proiecții foto. The Wind este un experiment cvasi-improvizat, live, de (re)construire a coloanei sonore a filmuluiVântul (SUA, 1928). Restaurarea orgii de la Biserica Unitariană din Roșia Montană prilejuiește reinaugurarea sa printr-un concert al Ciprianei Smărăndescu. Şoapte şi poveşti din nopţi închipuite aduce la festival interferenţe muzicale persano-afro-americane. Iar Geamăna Tripping prezintă un proiect inedit: Dan Tăuțan a vizitat Geamăna și a făcut fotografii, surprinzând într-o manieră realistă și apăsătoare un sat ce își trăiește ultimile clipe – Geamăna, satul distrus de exploatarea de cupru de la Roșia Poieni. Agonia redată vizual este întregită de concertul formației Junetrip.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)