Serile ShortsUP la Humanitas Cismigiu

  • by

Pe 5, 6 si 7 august, scurtmetrajele ajung printre cărți

Pentru trei seri consecutive filmele scurte vor prinde viață acolo unde poveștile sunt la ele acasă. Proiecțiile ShortsUP la librăria Humanitas de la Cișmigiu explorează legătura trainică dintre cinema și cărți: selecția e formată din scurtmetraje inspirate din literatură, povești care vorbesc despre magia cărților dar și filme scurte care sunt doar o altă formă de ficțiune, construită vizual. Programul serilor de scurtmetraj ShortsUP @Librăria Humanitas se găsește mai jos.

Luni, 5 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Animație.

Dezbatem cu Mihai Mitrică, director artistic al Festivalului International de Animație Anim’est și Luiza Vasiliu, jurnalist Dilema Veche

Fantasticele cărti zburătoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) O alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a poveștilor. Nu degeaba a câștigat Oscarul și alte 14 premii internationale – suprapune câteva tehnici de animație în folosul aceluiași rezultat: încantarea deplină.

Plimbarea de dimineață /A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) a câțtigat premiul pentru scurtmetraj la BAFTA, la Sundance și a fost nominalizat la Oscar. Un newyorkez întâlnește o găină pe străzile metropolei: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” și “mai cool”? Animația e bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster.

Marti, 6 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului Românesc.

Dezbatem cu Cristi Puiu și Ileana Bîrsan, jurnalist și critic de film

În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2013) este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013. A câstigat premiul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern. Dupa ce încearcă din răsputeri să se despartă, George (Ionuț Vișan) și Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilema complicată: nu pot trăi nici împreuna, nici separat. Un scurtmetraj oferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București.

Miercuri, 7 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Ficțiune. Dezbatem cu Vlad Zografi, dramaturg, Alexandra Olivotto, jurnalist și Alexandra Safriuc, selector de film la ShortsUP.

Fais Comme Chez Toi / Ca la tine acasă (r. Gautier About, Franta, 2007) Cum scapi de niște musafiri care se simt la tine acasă ca la ei acasă? Cum evadezi dintr-o situație inconfortabilă care pare să continue la nesfarșit? A obținut două premii internaționale și a fost selectat în peste 15 festivaluri.

Intrarea la proiecții este liberă. Librăria Humanitas Cișmigiu e situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, numărul 38.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)