Despre trepiede

  • by

Dupa ce v-am povestit despre ISO si despre cel mai folosit obiectiv din trusa mea, azi vreau sa va spun cateva cuvinte despre trepiede.
Din ce in ce mai multe persoane ma intreaba ce trepied le recomand sa-si cumpere si mai ales daca chiar e nevoie de o asa investitie.
Stiu multi fotografi care nu folosesc aproape niciodata trepiede sau chiar au ales sa nu-si cumpere unul. La mine e alt caz. Trepiedul este un “accesoriu” de care m-am atasat foarte mult si care ma ajuta sa realizez multe fotografii pe care altfel nu aveam cum sa le fac. Imi plac foarte mult expunerile lungi noapte, chiar si ziua cateodata, din care rezulta niste efecte foarte faine.
Ca mai orice fotograf incepator, primul meu trepied a fost unul extrem de ieftin si extrem de prost si cu care nu am putut face mai nimic si ma enervam de fiecare data cand incercam sa-l folosesc. Asa ca m-am hotarat sa investesc ceva mai multi bani intr-un Manfrotto cu cap bila ce il folosesc intensiv probabil de mai bine de 8 ani fara sa dea prea mari semne de imbatranire. E relativ greu dar si destul de solid si foarte flexibil. E vorba de modelul 190XPROB cu cap 498RC2. Nu am regretat niciodata banii dati pe aceste scule. M-au ajutat de fiecare data fara probleme in cele mai diverse situatii.
Recent am realizat ca cele mai de succes fotografii de pe Bucuresti Optimist sunt facute de pe trepied.

Multi spun ca nu vad rostul trepiedului in zilele noastre cand sensibilitatea ISO iti permite sa faci poze din mana fara prea mari probleme.
E adevarat dar niciodata calitatea imaginii rezultate nu se va compara cu cea facuta de pe trepied. Plus ca-l poti folosi f creativ in multe cazuri gen expuneri lungi, desen cu lumina, image sequence (traduceti voi , autoportrete, time-lapse etc. Odata ce-l ai ii gasesti enshpe mii de intrebuintari. L-am folosit inclusiv ca stativ de lumini.
Singura mea problema cu trepiedul este faptul ca nu-l pot lua tot timpul dupa mine din cauza greutatii si a dimensiunilor. Asta am simtit-o cel mai bine pe munte.
Din acest motiv mi-am cumparat recent un trepied foarte mic si extrem de usor dar care poate face fata unui DSLR cu un obiectiv relativ greu.
Evident ca nu e la fel de stabil, inalt si versatil ca trepiedul mare dar cu siguranta castiga mult prin dimensiunile si greutatea redusa. Are doar 780 grame cu tot cu cap si se numenste Slik Mini GM II. Manfrotto 190XPROB are impreuna cu cap in jur de 2,4 kg.
Deci va recomand sa va luati de la bun inceput un trepied decent daca nu chiar unul f bun si nu veti regreta. Evident ca daca faceti fotografie de presa sau subacvatica e f posibil sa fie o investitie total nejustificata

Pentru cat mai multe detalii despre ce puteti face cu un trepied plus toate notiunile de baza in fotografie va recomand cursul Academia Canon.

http://scoala-de-fotografie.ro/academiacanon/

Piciorul meu apare in poza intentionat pentru a vedea prin comparatie ce dimensiuni au cele 2 trepiede

Leave a reply (we review all comments)