Buenavista Social Club revin în formulă completă

  • by

Există muzică cubaneză și există Buena Vista Social Club™. Dovadă stau premiile Grammy câștigate de-a lungul timpului, dar și zeci de apariții live în cele mai celebre săli și la cele mai prestigioase festivaluri din Asia, America, Australia sau Europa. Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres și ceilalți 12 instrumentiști din Orquesta Buena Vista Social Club™ revin în România, pentru prima dată în formulă completă, pentru două concerte unice: la Sala Palatului din București în data de 25 iunie și a doua zi la Sala ”Horia Demian” din Cluj-Napoca .

Wim Wenders a avut motive întemeiate când i-a ales pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Omara Portuondo sau Eliades Ochoa să filmeze un documentar antologic despre muzica cubaneză. Aceștia sunt reprezentanții cei mai de seamă ai vârstei de aur a muzicii din insula din Caraibe, cei fără virtuozitatea cărora iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de Chan Chan, El Cuarto de Tula, Candela sau Dos Gardenias.
După câteva vizite de neuitat la București dar și o serie de proiecte muzicale care li se aseamănă doar prin denumire și proveniență geografică, adevărații pionieri și ambasadori ai stilurilor son montuno, danzón, cha cha cha sau bolero revin pe scena Sălii Palatului, de data aceasta în formulă completă.

Trombonul șefului de orchestră Jesus ‘Aguaje’ Ramos a făcut de-a lungul timpului parte din toate înregistrările de muzică cubaneză ale casei de discuri World Circuit, iar măiestria lui interpretativă și abilitățile de dirijor i-au asigurat un loc de cinste în turneele mondiale ale legendarilor Ibrahim Ferrer, Ruben González și Omara Portuondo.

Barbarito Torres a fost conducătorul muzical al trupei Grupo Campoalegre, a cântat cu Afro-Cuban All Stars, iar pe albumul lui solo, intutulat ‘Havana Café’ i-a avut ca invitați pe Ibrahim Ferrer și Omara Portuondo.

Sunetul inconfundabil al trompetei lui Guajiro Mirabal și personalitatea lui copleșitoare i-au atras denumirea de ”trompetă a Cubei”. Albumul lui, ‘Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal’ a fost nominalizat la premiile Grammy și Latin Grammy.

Ziarul New York Times observa în cronica celui mai recent album Omara Portuondo, denumit ‘Gracias’ (câștigător al unui premiu Latin Grammy) că ”anii nu au reușit să diminueze cu nimic calitățile ei vocale… vocea ei rămâne una bogată, dinamică și puternică”. Omara cântă și dansează pe scenă de când era adolescentă în anii ’40 și nu dă semne de oboseală, incitând în permanență colegii din scenă dar și publicul să se miște alături de ea în pași de dans.

După ce a revenit alături de Orquesta pentru câteva concerte vara trecută, el sonero de Santiago de Cuba Eliades Ochoa revine la București, pentru prima dată pe aceeași scenă cu toți ceilalți muzicieni Buena Vista Social Club. Ochoa este considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai stilului son din toate timpurile. Vocea sa profunda, pălăria de cowboy și armoniile chitării sale (de fapt instrument tradițional cubanez transformat)il fac un artisti inconfundabil.

Nu ratați ocazia să fiți lăsați din nou cu răsuflarea tăiată de atmosfera creată de legendele cubaneze Buena Vista Social Club. Veniți să îi vedeți înainte de concertul lor din toamnă de la Royal Albert Hall din Londra. La Sala Palatului, pe 25 iunie si la Sala “Horia Demian” din Cluj, pe 26 iunie.

Concertul de la București este organizat de Fundația Phoenix, iar cel de la Cluj de Diesel Club Events.

Biletele pentru concertul de la Sala Palatului costă între 75 și 300 lei și sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatului Național al Copiilor București și la casieria Metrou Unirii 1 București, precum și în rețeaua Eventim, pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, la Librăriile Humanitas și Cărturești și la casa de bilete a Sălii Palatului.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.