We shouldn’t pretend everything is OK

  • by

Ioana Nemes: Sometimes we shouldn’t pretend everything is OK.

Vernisaj: vineri, 21 iunie, ora 19.00

Perioada: 21 iunie – 4 august 2013

Dupa doi ani de la disparitia Ioanei, ne-am asumat gestul unei prime tentative de a reflecta asupra parcursului ei artistic. Fara a avea pretentia unei retrospective, selectia lucrarilor se concentreaza asupra seriei Monthly Evaluations (2003-2011). Expozitia grupeaza o constelatie discontinua de “zile”, formand, dupa cum spunea Ioana, o “meta-naratiune a timpului consumat”, in care perceptia liniara a timpului e deturnata inspre un alt tip de citire. Formatul unei “zile” concentreaza in diverse formule vizuale un sistem riguros si elaborat prin care Ioana isi investiga parcursul existential, potrivit unor parametri care luau in considerare starea ei fizica, emotionala, intelectuala, financiara si coeficientul de noroc. Rigoarea evaluarii, care devenise un exercitiu constant in viata Ioanei, este contrabalansata de faptul ca ea ne deschide o cale de acces catre propria intimitate. Aceasta experienta reverbereaza mai departe, intr-un mod subtil si indeterminat, cu procesele interioare ale fiecaruia dintre noi.

Desi a fost un exercitiu dificil, reluarea contactului cu arhiva de “zile” ne-a reapropiat de Ioana, si, in acelasi timp, ne-a facut sa devenim constiente de schimbarea inevitabila de perceptie cauzata de faptul ca re-lectura lor se produce acum, cand ea nu mai e printre noi. Majoritatea lucrarilor din expozitie sunt reconstructii dupa “zile” si “luni” concepute de Ioana de-a lungul timpului, astfel incat sunt aratate pentru prima oara in acelasi spatiu diversele moduri de conceptualizare a acestei teme.

Ne dorim ca aceasta expozitie sa deschida calea catre noi cercetari si perspective asupra unui artist atat de complex ca Ioana. Alte fatete ale practicii ei merita o atentie la fel de sustinuta. In conjunctie cu expozitia de la Salonul de proiecte vor aparea doua publicatii-insert in revista IDEA arta + societate, ce prezinta texte nou comisionate scrise de doua curatoare cu care Ioana Nemes a colaborat indeaproape: Livia Paldi si Alina Serban. Aceste publicatii, care contin in plus un interviu cu Ioana Nemes si un text al ei nepublicat pana acum, vor fi disponibile la vernisaj.

Multumiri speciale: KILOBASE BUCHAREST, Apparatus 22, Ioana Nemes Circle of Friends, Jiri Svestka Gallery Prague/Berlin, Livia Paldi, Alina Serban, Claudia Pascu, Tim Nadasan, Anne Barlow, Courtenay Finn, Bettina Sporr.

Ioana Nemes (1979 – 2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din generatia ei. A studiat fotografia cu Iosif Kiraly la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. De asemenea, ea a fost recunoscuta ca sportiva de performanta in echipa nationala de handball pana la varsta de 21 de ani cand, in urma unui accident grav, a hotarat sa studieze arta. Lucrarile si cautarile Ioanei Nemes au fost stimulate de necesitatea ei de a vizualiza si comunica cat de clar posibil mecanismele ascunse in spatele sistemelor vizuale, lingvistice si psihologice care ne definesc.

Lucrarile ei au fost expuse la Art in General, NY (2011), Secession, Viena (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space, Amsterdam (2009), U-Turn, Copenhaga (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006), iar recent in expozitii precum Ritual without Myth, Royal College of Art, Londra (2012), Desire is War, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu (2011), Communism Never Happened, Charim Gallery, Viena (2011) si in publicatii precum 100 New Artists (editura Laurence King) si Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). A obtinut rezidente la Art in General (2011), IASPIS Stockholm (2010), Kulturkontakt Viena (2004) si a primit Future of Europe Art Prize din partea Galerie Fur Zeitgenossische Kunst, Leipzig (2007).

Ioana Nemes a lucrat si ca membru al mai multor colective active in arta, moda si design interior: KILOBASE BUCHAREST (2011), Apparatus 22 (2011), Rozalb de Mura (2004 – 2010) si Liste Noire (2004 – 2011

Tags:

Leave a reply (we review all comments)