Noaptea Institutelor Culturale

  • by

După toate nopțile posibile (lungă a filmelor scurte, a galeriilor, a muzeelor, a birourilor de arhitectură,  a literaturii europene, you name it) iată că Bucureștiul își rezervă pentru al șaptelea an o noapte pentru institutele culturale. Am pus evenimentele pe o hartă ca să vă faceți traseul mai ușor și am redat mai jos ce mi s-a părut mai interesant din programul serii de 14 iunie.

British Council (Calea Dorobanților nr. 14) celebrează 75 de ani de existență în România cu 75% reducere la toate abonamentele bibliotecii. În plus vor exista jocuri, o proiecție de film, materiale interactive, un concert de muzică clasică și karaoke party. Se va lansa publicația „Istorii britanice în București”, o colecție incitantă a urmelor lăsate de britanici în peisajul istoric al Bucureștiului, conectând locuri, imagini și oameni.

Centrul Ceh & Delegația Wallonie-Bruxelles (str. Ion Ghica nr. 11)

Videoclipuri cehe și belgiene, animație cehă și belgiană, bere cehă și degustare de bunătăți belgiene. În plus, cabaret în sala mare și tableau vivant în curtea de beton. Programul întreg include și proiecții în coșuri de gunoi și poate fi consultat pe site-ul Institutului Polonez.

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” (str. Vasile Lascăr nr. 96)

Programul include ateliere de creație artistică (Ebru – pictură pe apă), proiecția unui film, o lecție demonstrativă de limba turcă și, nu în ultimul rând, o expoziție de artă culinară. Orele exacte aici.

Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr nr. 31, parter, la intersecția cu str. Batiște)

Expoziție de pictură „Ferestre spre Europa”  (picturile arată câte un fragment din viața capitalelor europene) plus două filme câștigătoare ale premiului LUX – Zăpezile de pe Kilimanjaro și Io sono Li. Programul complet pe Facebook event.

Institutul Balassi & Institutul Polonez (str. Gina Patrichi nr. 8 – fosta str. Orlando)

Studenții de la UNARTE vor picta pe gardul Institutului Maghiar variațiuni ale logo-ului instituției. Fusball, mic târg de produse ungurești și poloneze. Expoziție foto despre Sziget + board-game cu iz comunist – „Stai la coadă!” (jocul anului 2012 în Polonia), un concert de blues și unul de muzică veche. Muzică și dans în trans la „Jocuri în doi”, filme de la Festivalul Alter-native 2012 (Târgu-Mureș) precum și o comedie despre moștenirea Papei Ioan Paul al II-lea – „Afacerea Sfântă”. Detalii pe culturapoloneza.ro

Institutul Cervantes & Forumul Cultural Austriac (bd. Regina Elisabeta nr. 38)

Recital de chitară clasică şi flamenco, lungmentraje (Aquí y allá, Spanien, Garbo) și scurtmetraje (Fata din Transilvania, Avalon – colecție de cinci scurtmetraje spaniole.

Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) ține lecții demonstrative de română pentru străini, povestește despre ie, ține o expoziție Made in Ro (cu Designist) și un recital de pian Teo Milea și prezintă scurtmetrajele Romanian Short Waves 2013 (de la 22:30 până la 01:00). Programul complet pe ICR.ro

Institutul Francez (bd. Dacia nr. 77) își lansează Mediateca digitală și ne așteaptă cu noile tehnologii (imprimante 3D și roboței via FABLAB și Clubul Robotic), dar și cu un atelier de scris și multe jocuri pentru cei mici. Romanyeah! (performance-ul de o oră)  se ține în Sala Elvira Popescu. . Urmează scurtmetraje de animație digitală produse de studenți și un alt performance video-audio marca VJ Minu. Programul complet pe site-ul Institutului Francez. De asemenea la Control de la 22:00 călătorim din Berlinul de est la Hollywood cu „Das Kapital” (în parteneriat cu Goethe-Institut)

Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru nr. 41)

De remarcat ar fi concertul de jazz din grădina „în straie noi” a Institutului Italian de Cultură și proiecția de film Nessuno mi può giudicare / Escort in love

De asemenea, de Noaptea Institutelor Culturale (14 iunie), Asociaţia Green Revolution pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete. Rezervarea unei biciclete se face la adresa de email bucuresti@instytutpolski.org. Be green!

Tags:

Leave a reply (we review all comments)