Noaptea lunga a filmelor scurte

  • by

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte la a 5-a ediție
O noapte în care scurtmetrajele țin loc de vise

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a ajuns la a 5-a ediție. Pe 8 iunie, scurtmetrajele ultimului an își exersează magia într-o singură noapte, la ShortsUP. Premiatele la Oscar, Bafta, Sundance, Chicago Film Festival sau L.A Shortfest ghidează cea mai lungă călătorie nocturnă în lumea cinema-ului în doze mici.

Filmele prind viață la granița dintre real și fantastic, acolo unde convențiile se destramă și fiecare poveste e o transformare. Anul acesta programul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte traversează în forță câteva zeci de țări și genuri cinematografice diverse pentru a antrena cinefilii într-un exercițiu colectiv de imaginație. Între apus și răsărit de soare, 2000 de spectatori vor experimenta ce înseamnă să visezi cu ochii deschiși, în compania celor 6 ore de comedii, animații, filme de aventură, filme fantastice sau drame intense.

Unul din scurtmetrajele-vedetă ale evenimentului este Curfew (r. Shawn Christensen, SUA, 2012), proaspăt câștigător al premiului Oscar. O dramă emoționantă despre ziua în care viața lui Richie ia o turnură radicală, atunci când e nevoit să aibă grijă de nepoata în vârstă de 9 ani. După ce a smuls din zbor peste 70 de premii internaționale printre care trofeul Sundance Film, animația super-premiată Oh Willy (r. Emma De Swaef, Marc Roels, Belgia/ Franta/ Olanda, 2012) poposește la ShortsUP. Câteodată e nevoie de ani de rătăciri ca să-ți găsești locul în lume. Willy se întoarce în comunitatea de nudiști în care a crescut pentru a-și vizita mama bolnavă și, năpădit de amintiri, decide să se refugieze în pădure.
Câștigătorul marelui premiu la Chicago International Film Festival, scurtmetrajul Întoarcerea (r. Shay Levi, Israel, 2012) ne duce la limita dintre două spații culturale total diferite cu o poveste despre apartenență și transformare. Un tânăr revine în orașul natal din Israel după o călătorie în India și realizează că nimic nu mai poate fi la fel.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2013 are loc la Turbohalle, cel mai mare spațiu urban fost industrial dedicat evenimentelor culturale neconvenționale. Proiecțiile vor rula înauntru, în 2 spații paralele, dar experiența ShortsUP se prelungește în exterior, pe terasa Turbohalle, unde Electric Brother explorează muzical istoria filmului printr-un Dj set cu vibe-uri disco, eclectice, retro, soul și r’n’b. Tot afară, sub cerul înstelat, cinefilii vor avea la dispoziție o zonă de ”antrenament ludic” animată de live performance și jocuri de societate.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte sunt puse în vânzare prin MyTicket si Eventim la prețul de 30 de lei sau la eveniment, la prețul de 35 de lei. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

ShortsUP este un proiect generat de ORICUM în parteneriat cu Feeder.ro care aduce în atenție cele mai valoroase scurtmetraje din lume. ShortsUP îşi propune, de peste 4 ani, să reinventeze felul în care publicul interacţionează cu filmele de scurtmetraj printr-o platformă de expunere unică, ce îmbină filmul cu alte arte conexe. O selecție extinsă de filme scurte e disponibilă pe www.shortsup.ro.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)