Din programul Pelicam – Suie Paparude, Robin and the Backstabbers

ȘUIE PAPARUDE, ROBIN and THE BACKSTABBERS, KEITH PARTRIDGE, STEPHANE SIOHAN și SORIN ONIȘOR întregesc programul festivalului de film PELICAM ediţia a II-a

A doua ediţie a festivalului internaţional de film Pelicam, dedicat mediului înconjurător și oamenilor, este pregatită să își primească invitaţii și publicul cu un program diversificat și amplu . Între 14 și 16 iunie, în Tulcea vor avea loc proiecţii în premieră naţională ale filmelor documentare din peste 12 ţări, concerte în aer liber, vernisaj de fotografie, workshopuri de specialitate și interactive dar și un program dedicat copiilor.

Concertele în aer liber din cadrul festivalului de film Pelicam oferă ocazia artiștilor precum ROBIN and THE BACKSTABBERS și ȘUIE PAPARUDE să urce pentru prima oară pe scena amenajată în centrul orașului Tulcea din Piaţa Civică. Vineri 14 iunie în deschiderea festivalului și duminică 16 iunie în închiderea festivalului cele două trupe vor delecta publicul tulcean și invitaţii speciali ai festivalului cu muzică live imediat dupa vizionarea filmelor.

Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii amintim juriul care va delibera filmele aflate în competiţie la cea de-a doua ediţie Pelicam IFF. Acesta este format din 3 nume importante ale industriei cinematografice: ARTUR LIEBHART (Directorul festivalului de film documentar din Varșovia) celebrul regizor francez JEAN PAUL JAUD și regizorul de documentare romȃn, THOMAS CIULEI cunoscut pentru cele două documentare pe care le-a regizat respectiv „Asta e”, si „Podul de flori”.

Prima zi a festivalului debutează în centrul cultural Jean Bart, începȃnd cu ora 10:00 unde sunt asteptaţi atȃt copiii cȃt și adolescenţii pentru vizionarea celor două filme din secţiunea Panorama, „La clef des champs” ultimul film al regizorului care ne-a minunat cu filmul „Microcosmos” și care de data aceasta prezintă natura prin ochii și imaginaţia celor mici și filmul romȃnesc „Toxic” care ne invită la o prospecţie asupra alimentelor pe care le consumăm.

Tot vineri, pe 14 iunie începȃnd cu ora 19:00 vizităm și noua locaţie a celei de-a doua ediţii Pelicam în cadrul vernisajului de fotografie realizat de celebrul fotojurnalist Sorin Onișor în Casa Avramide. Imediat după vernisaj va avea loc deschiderea oficială a festivalului, în Piaţa Civică unde va fi proiectat filmul „North of the Sun” în regia lui Inge Wegge și Jorn Nyseth Ranum, aflat în competiţie. După această aventură arctică în căutarea celor mai fine valuri ne reîntoarcem pe malul Dunării unde îi vom asculta pe cei de la Robin and the Backstabbers.

Dintre filmele aflate în competitia Pelicam IFF ediţia a II-a pregătite pentru vizionare în cele 3 zile mai amintim „La quete d’inspiration” o ecranizare a pasiunii fotografului Alexander Deschaumes, atras de cruditatea peisajelor sălbatice, „Village at the end of the world” povestea și puterea comunităţii dintr-un sat cu doar 59 de locuitori, „Fruit Hunters” un documentar cu celebrul actor Bill Pullman despre frenezia oamenilor pentru fructele rare și exotice și filmul „More than Honey” al celebrului regizor elveţian Markus Imhoff –Ursul de argint la Berlin- proiectat în prezenţa echipei de filmare. „More than honey” a cȃștigat premiul pentru cel mai bun documentar German Film Awards iar filmul a avut premiera mondială în cadrul competiţiei festivalului de la Toronto în 2012.

A doua ediţie a festivalului de film Pelicam prezintă și o secţiune specială de scurt-metraje documentare dar și proiecţii ale filmelor în prezenţa invitaţilor speciali precum „Rosia Montana town on the brink” unde va fi prezent pentru o sesiune de Q&A regizorul german Fabian Daub. Tot în cadrul Pelicam IFF unul dintre membrii juriului Jean-Paul Jaud își va prezenta în afara competiţiei ultimul film, „Cu toţii cobai”, documentar premiat în mai multe festivaluri internaţionale.

Programul concertelor în aer liber se încheie duminică, 16 iunie în armonia celor de la Șuie Paparude imediat după decernarea premiilor și proiecţia din centrul cultural Jean Bart a filmului „The End of Time” în regia lui Peter Mettler, un film zguduitor și nemaîntȃlnit ca abordare, prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Locarno în 2012.
O parte din imaginile filmelor aflate în competiţie se pot vedea chiar în spotul de prezentare Pelicam IFF, ediţia a II-a.
De neratat în cele 3 zile de festival sunt și workshopurile susţinute de Keith Partridge despre filmări în condiţii extreme, cel al jurnalistului Stephane Siohan despre realizarea unui webdocumentar, Plimbarea Sonoră susţinută de artista Maria Balabaș, atelierul de organizare comunitară susţinut de asociaţia Vira cȃt și cel de reciclare și reutilizare creativă susţinut de asociaţia Viitor plus. Programul workshopurilor și locaţiile în care acestea se vor desfășura pot fi găsite pe siteul www.pelicam.ro iar înscrierile pentru aceste activităţi pot fi trimise la adresa de mail: delia@pelicam.ro.

Participarea la toate evenimentele celei de-a doua ediţii Pelicam IFF este gratuită iar detaliile despre transport și cazare cȃt și programul complet se regăsesc pe siteul www.pelicam.ro.

Festivalul internaţional de film Pelicam va avea loc între 14 și 16 iunie în cele 3 locaţii din Tulcea: Piaţa Civică, centrul cultural Jean Bart și Casa Avramide.

Festivalul internaţional de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Les Herbes Folles și începȃnd cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu.

1 thought on “Din programul Pelicam – Suie Paparude, Robin and the Backstabbers”

  1. Pingback: Pelicam – festival de film eco in Delta | Feeder

Leave a reply (we review all comments)