Sofa Surfers la TIFF

  • by

Concert Sofa Surfers, masterclass Ed Lachman și Ziua Maghiară la TIFF

Ziua de miercuri, 5 iunie, îi aduce la Cluj pe cei de la Sofa Surfers, pe directorul de imagine Ed Lachman, într-un masterclass de neratat, expoziții, concerte și producții recente în Ziua Maghiară, și documentare pe probleme de ecologie, în EcoTIFF. Invitatul TIFF Lounge-ului de la ora 17.00, din Piața Unirii, va fi regizorul Nae Caranfil.

Ed Lachman, unul dintre cei mai celebrați directori de imagine, va ține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, de la 14.30, la Piano Cazola. Ed Lachman a semnat imaginea a peste 70 de filme, printre care Erin Brockovich, The Virgin Suicides, The Limey, Selena, Less Than Zero, Desperately Seeking Susan și The Lords of Flatbush. A fost nominalizat de trei ori la Independent Spirit Award pentru True Stories, Light Sleeper și Far From Heaven. Filmul lui Todd Haynes i-a adus și o nominalizare la Oscar. Ed Lachman semnează și imaginea trilogiei Paradise (r. Ulrich Seidl), proiectată integral la TIFF. Intrarea este liberă.

Pe 5 iunie, proiecții speciale, concerte și expoziții vor marca Ziua Maghiară la TIFF. La Cinema Florin Piersic, de la 17.00, regizorul Peter Bergendy va fi prezent la proiecția filmului Examenul/ A vizsga, o dramă despre paranoia de după Revoluția eșuată din 1956, când spionii erau spionați la rândul lor. Vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, și Aglaja (r. Krisztina Deák), Ușa (r. István Szabó), Patria, sexul și alte inconveniente (r. Reka Kincses) și Janovics Jeno, un Pathe maghiar (r. Balint Zagoni).

La ora 16.00, la Casa Tranzit va fi vernisată expoziția „The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River”, în prezența artistului Péter Forgács. Deschisă între 5 iunie și 4 iulie, instalația multimedia a fost realizată de Forgács și The Labyrinth Project pornind de la Exodul de pe Dunăre (1998), un documentar despre evrei din Slovacia și Austria și fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului care încercau să fugă pe Dunăre, fiecare în altă direcție, la sfârșitul anilor 30.
Ziua Maghiară se va încheia la TIFF Art (Muzeul de Artă), cu un concert Neti Sanyi Band, trupa renumitului cântăreț maghiar Sándor Fodor – de la 21.30, urmat de Riksalaz / Rickshaw Rush (r. Gergő Somogyvari), un documentar despre ungurii care conduc taxiuri de tip ricșă pe străzile Amsterdamului, de la 22.30. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Filmunio.

O experiență unică la TIFF va fi proiecția specială Film in Loops System Presents: Trains Of Thoughts (Live), la Cinema Arta, de la 19.30. Eseul vizual al lui Timo Novotny despre stațiile de metrou din marile orașe ale lumii va fi acompaniat live de muzica austriecilor de la Sofa Surfers. Recunoscuți pentru mixul de rock cu electro, trip-hop, dub și acid jazz, cu tușe de R&B și soul, cei patru membri ai Sofa Surfers vor susține un concert la Hotel Continental, de la 23.00.

EcoTIFF: Goana după gheață (r. Jeff Orlowski) – Ursus Open Air, 21.45 – premiat la Sundance pentru imaginile spectaculoase, Epoca aluminiului (r. Bert Ehgartner) – Cinema Victoria, 16.00, proiecție oferită de Compania de Apă Someș – și Cei din urmă/ Els Últims (r. Roberto San Eugenio), un film despre ideile unor barcelonezi de a-și transforma strada într-o grădină, prezentat de BCR și proiectat la Cinema Arta, de la 10.00.

La Cinema Victoria, de la 18.00, va rula filmul-surpriză al acestei ediții. Tricoul TIFF 2013 – care poate fi găsit la TIFF shop-urile din oraș, dar și la Victoria – e biletul de intrare la această proiecție a unui film mult-așteptat.
Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Berlin și văzut de peste 100.000 de spectatori în România, va fi proiectat pentru persoanele fără vedere la Cinema Arta, de la 17.00.

La Casa TIFF, de la 21.30, spectatorii au ocazia să vadă filmele realizate anul acesta de clujeni în Competiția locală. Proiecția va fi urmată de o petrecere dedicată Festivalului de Film Horror & Fantastic de la Biertan, de la 23.00. și de concertul The Nuggers, în Club Casa TIFF. Accesul se poate face gratuit, pe baza biletului la filmul Cartea Apocalipsei/ Doomsday Book (r. Pil-Sung Yim, Kim Jee Woon), proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 21.00, sau la prețul obișnuit – 10 lei.

Imagini superbe din Slovacia, multă muzică autentică, peisaje captivante şi secvenţe de dans irezistibil – spectatorii le vor regăsi în Dansând pe cioburi/ Dancing on Broken Glass (r. Marek Ťapák). Proiecția specială JTI este programată la Cinema Florin Piersic, de la 19.15.

De o proiecție specială, în prezența regizorului Sebastián Lelio, va avea parte și filmul Gloria, la Casa de Cultură a Studenților, de la 20.45. Un prieten vechi al TIFF-ului, Lelio revine la Cluj cu filmul pentru care actrița Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin, anul acesta. Sebastián Lelio a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada familia, și premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad, și va susține un masterclass joi, 6 iunie, de la 16.00, la Mansarda Napoca 15.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)