Care este obiectivul vostru foto cel mai folosit?

image

Am primit o leapsa si trebuie sa va povestesc despre obiectivul pe care-l folosesc cel mai des.

M-am uitat recent pe statisticile Lightroom din ultimele 18 luni si am observat ca obiectivul Canon EF 24-105mm f/4 IS L este de departe cel mai folosit. Mai exact 85% din imaginile mele sunt realizate cu acest obiectiv.
Mai am un 70-200mm IS f/2.8 II L folosit cam 5%, un 50mm f/1.4 folosit 5%, un fisheye 15mm f/2.8 folosit 4% si un 35mm f/2 folosit cam 1%. Toate Canon.
Revenind la 24-105, e acel obiectiv care face de toate. E singurul obiectiv cu care plec in vacanta. E obiectivul cu care am facut majoritatea fotografiilor din proiectul Bucuresti Optimist. E destul de wide la 24mm si suficient de teleu la 105mm. Daca e pus pe un body cu senzor crop gen 7D ajunge chiar pana la echivalentul unui 168mm. Are stabilizare f buna ce m-a ajutat in f multe cazuri. E destul de bine izolat de intemperii. Am aflat-o pe pielea mea cand l-am uitat pe un body ce facea timelapse-uri peste noapte si 2 ore a plouat fix pe el iar cand l-am gasit mergea perfect si el si aparatul. E din seria L deci sticla si constructia sunt de cea mai buna calitate iar acest lucru se vede in imaginile realizate. Are chiar si ceva caracteristici de macro. Diafragma 4 nu e cea mai rapida dar cu noile body-uri poti face fata destul de usor. Daca se va face vreodata si o versiune cu 2.8 va fi sigur preferata mea.
Deci am ajuns sa recomand 24-105mm tuturor prietenilor ce ma intreaba cu ce sa inlocuiasca obiectivul de kit pt a realiza imagini mai bune, tehnic vorbind.
Celelalte obiective din trusa sunt mult mai specializate si ajung pe aparat extrem de rar. 70-200mm l-am luat pt a avea un teleobiectiv de calitate pe care sa stiu ca ma pot baza oricand. 15mm fisheye il folosesc destul de rar dar scoate niste imagini incrdibil de creative daca este folosit cum trebuie. 50mm e probabil unul dintre cele mai vandute obiective Canon. Cred ca orice fotograf profi are un astfel de obiectiv in geanta. Ieftin, usor, mic, iar diafragma foarte deschisa creaza un bokeh foarte frumos. Mai am si un 35mm cu 2.0 pe care l-am luat pt fotografia de strada pt ca e un wide foarte discret. Ba chiar i-am si vopsit inscriptiile cu marker negru pt a fi si mai discret. Mic, ieftin, usor, imagini ok, luminozitate buna. Fiind atat de mic m-am trezit ca-l aleg din ce in ce mai des cand ies la pozat pe bicicleta. Cred ca se va potrivi foarte bine cu noul Canon EOS 100D, cel mai mic dslr din lume pe care sper sa mi-l iau cat de curand.
Pentru o introducere cat mai completa in alegerea obiectivelor si a camerelor plus toate notiunile de baza in fotografie va recomand cursul Academia Canon.

Care este obiectivul vostru preferat?

1 thought on “Care este obiectivul vostru foto cel mai folosit?”

Leave a reply (we review all comments)