CRIM Cafe – despre libertatea presei

  • by

Echipa CRIM vă invită miercuri, 29 mai, ora 19:00, pe strada Dianei nr. 4 la o nouă întâlnire Crim Café.

Pe data de 7 februarie a fost lansată prima inițiativă cetățenească europeană pentru pluralism în mass-media. Prin aceasta se cere protejarea pluralismului media prin introducerea unor reglementări la nivelul UE privitoare la limitarea concentrării proprietății în industriile media, la conflictul de interese în raport cu activitățile politice ale patronilor de presă şi la independenţa organismelor de reglementare a media și de control asupra acestora.

Publicat la trei luni după lansarea inițiativei, raportul anual Freex ”Libertatea presei în România 2012”, elaborat de Agenția de Monitorizare a Presei ActiveWatch, atrage atenția asupra politizării cronice a industriei de media autohtone subjugate intereselor economice și politice ale patronatului.

În acest context, ne punem, în mod legitim, întrebări despre calitatea jurnalismului în România și vă propunem o dezbatere pe următoarele subiecte:

  1. Există soluții de contrabalansare a puterii televiziunilor și a lipsei de calitate a informației din media mainstream? Ce surse alternative de informare are cetățeanul la îndemână, cum le poate găsi și care este responsabilitatea lui în a identifica și încuraja jurnalismul independent?
  2. Inițiativa cetățenească pentru pluralism media – cum poate fi limitată legislativ puterea de influență a mogulilor de presă?

Invitați:

  • Răzvan Martin – ActiveWatch
  • Ștefan Cândea – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
  • Andra Matzal – Think Outside The Box
  • Tudor Mușat – jurnalist
  • Sorin Ozon – jurnalist

Moderator: Vlad Stoicescu – jurnalist Dela0.ro

CRIM Café este un open event, vă așteptăm cât mai mulți și aprigi în dezbateri! CRIM Café este un concept de laborator social alternativ, menit să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

* “CRIM – Puterea stă în imaginație” este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)