Cobzality Live, Platonic Scale

  • by

Duminică 12 mai în Fabrica, de la ora 18:00 > folclor românesc electronic cu Cobzality Live şi Platonic Scale

Trupa Cobzality vine duminică seara în Club FABRICA (str. 11 Iunie nr. 50) pentru o sesiune de jazz combinat cu muzică folk tradiţională, plus o doză de chill. În închidere va produce sunete Platonic Scale, zis şi Platonic Victor.

Cobzality este un proiect al câtorva membri din celebra trupă Sistem (Florin Romașcu, Robert Magheți şi Sebastian Burneci), care au tras pe dreapta butoaiele şi s-au întors la folclorul românesc. Ei au pus mâna pe cobze – de unde şi numele Cobzality -, pe ceva instrumente de percuţie, caval, nai şi apoi le-au tras pe toate prin sintetizator, să vadă ce mai zic. Cobzalizezi?

Duminică, în Fabrica, sunteţi aşteptaţi la o sesiune de folcor românesc autentic, datini şi tradiţii plus o selecţie de linii melodice şi înregistrări vechi, unele dintre ele de peste jumătate de secol.

Cobzality
Robert Magheți – tobe
Florin Romașcu – percuție
Sebastian Burneci – trompetă
Victor Mihăilescu – live programming (aka Platonic Scale)
Cristian Moroianu – nai & călușar
Bianca Purcărea – voce

Cobzality este un proiect world music pornit recent, în decembrie 2012, odată cu videoclipul Paparudă rudă. Folclorul românesc autentic, datinile și tradițiile sunt motorul principal al acestui proiect. La acestea se alătură o vastă gamă de instrumente de percuție, trompetă, caval, nai și sunete de sintetizator. Vocile și liniile melodice sunt înregistrări vechi, unele dintre ele depășind jumătate de secol. Acest lucru este foarte important pentru că se apropie foarte mult de esența folclorului românesc.

Numele Cobzality nu a fost ales la întâmplare. La unison, istoricii muzicali și etnologii au căzut de acord că dacă un instrument tradițional ar putea căpăta rangul de brand de țară, cobza ar fi primul care poate aspira la acest statut. Provenită din milenara liră tracă, cobza face parte din cultura noastră națională, din identitatea muzicală a poporului român.

Cobzality încearcă să aducă o bucată din sufletul și spiritul românesc, așa cum îl percep semnatarii proiectului. „Ca să știi încotro te îndrepți, trebuie să afli de unde vii. România nu înseamnă doar azi. Prea prinși să trăim în actualitate, uităm cine suntem, uităm lucruri valoroase, ne contrazicem personalitatea și ne infirmăm identitatea.”- declară semnatarii proiectului, care cred că au găsit o cale de a aduce în prezent vestigiile valoroase ale culturii românești.

Cobzality este un proiect cu suflet românesc, în care se îmbină muzica tradițională veche cu sonorități moderne. Este un proiect care scoate la iveală nestemate ale culturii naționale, pentru a le pune apoi în valoare pe un fond muzical modern.

Genul abordat: World music, chill out, jazz, percussion, romanian traditions & folk music all in a good vibe we call Cobzality 🙂

Influenţe: 1 Giant Leap, Deep Forest, Thievery Corporation, Pat Metheny, Grigore Leşe, Maria Tănase.

Platonic Scale
Victor Mihăilescu a studiat sound engineering la Alchemea College în Londra. S-a întors în România şi a continuat să producă muzică sub numele de Victor M şi Platonic Scale. A fondat Yoon împreună cu colegul Ionuţ Moraru şi apoi s-a alăturat proiectului Cobzality ca producător. Astăzi are propriul său studio în Bucureşti şi lucrează pentru artişti locali şi internaţionali.

Genul abordat: electronic (beats from alternate dimensions)
Influenţe: Orbital, Unkle, The Chemical Brothers, Fatboy Slim, Calvin Harris, Junkie XL, Ewan Pearson.

Acces: 15 lei

Tags:

Leave a reply (we review all comments)