Echoes of One World Romania: Fortress

  • by

Ultimul documentar din seria „Echoes of One World Romania” este chiar cel care a câștigat premiul acestei ediții a festivalului, ales de un grup de liceeni – „Fortress”.

Luni 22 aprilie de la 20:00 la Centrul Ceh – Documentary Mondays prezintă Fortress [Klára Tasovská, Lukáš Kokeš / Cehia, 2012 / 70′]

Filmul incepe cu o interdictie: „A nu se filme pe durata stationarii trenului!”. In urmatoarele 70 de minute vom fi invitati sa urmarim viata cotidiana in Republica Moldoveneasca Nistreana (Transnistria), o republica separatista plasata de-a lungul granitei Moldovei cu Ucraina – o asa-zisa ‘democratie modificata’, in care libertatea de exprimare si libertatea de intrunire se afla sub controlul strict al statului. Transnistria are un presedinte ales prin vot, un sistem juridic si pasaport propriu – cel din urma este in mare parte inutil in ceea ce priveste perspectiva unei calatorii in strainatate, dat fiind ca statul nu este recunoscut de nici un alt stat. Viata in Transnistria e dificila, insa presedintele Igor Smirnov insista ca, de fapt, e Raiul pe pamant – si, cu o orchestrare atenta a mesajelor media, plus cateva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetatenii tarii par a se lasa convinsi sa gandeasca similar.

Fortareata ne ofera o perspectiva revelatoare asupra vietii si a lipsei de perspective deschise omului obisnuit in Transnistria. Nimic din agonia zilnica, discreta, a acestui parc de distractii comunist, sculptat in ciment si impodobit cu seceri si ciocane, nu aminteste de acele „revolutii zilnice” care fac tema acestei sectiuni a programului One World Romania. Si totusi, alegerile prezidentiale documentate in film reusesc sa puna capat celor 20 de ani de putere a lui Igor Smirnov. Va duce oare acest lucru spre mai bine?

Subtitrare în limba engleză.
Intrare liberă.
Un eveniment susținut de Staropramen.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)