Afișul cehoslovac de film

  • by

Pentru vara 2013, Typopassage Timișoara, în colaborare cu Centrul Ceh, propune o ediție specială. Pentru prima oară în Timișoara, aducem o selecție de afișe de film originale realizate de artiști cehoslovaci pentru Centrul de închirieri din Praga, între anii 1976 și 1991.

Typopassage TM – ediția 5
Sâmbătă 20 aprilie 2013, ora 18:00
Pasaj Pod Tinereții / Terasa D’arc Mal
20 aprilie 2013 – 15 august 2013

Încă de la începutul anilor ’60, din cauza inexistenței comerțului cu artă și a imposibilității de a avea expoziții, importanţi artişti cehoslovaci s-au dedicat realizării afişelor de film. Atmosfera specifică din Cehoslovacia acelor vremuri când nu existau reclame comerciale, întrucât nu exista nici o piaţă pentru acestea, a favorizat crearea unor afişe complet diferite de afişele de film realizate în aceeaşi perioadă în celelalte ţări din Europa (cu excepţia Poloniei, unde tradiţia afişelor de film s-a bucurat de o poziţie la fel de privilegiată ca în Cehoslovacia).

Nefiind obligaţi să portretizeze actorii vedetă ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii s-au inspirat din noile direcţii artistice contemporane: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic. Astfel s-a înfăptuit minunea afişelor de film cehoslovace.

Cele 12 afișe ce vor fi expuse în pasajul de sub Podul Tinereții fac parte din colecția filmotecii Terry Posters din Praga și au fost create de: Zdeněk Ziegler (Dersu Uzala – 1976, Breaking point – 1979, The King of Sulu and the Emperor of China – 1989, Year of the Dragon – 1991), Zdeněk Vlach (The big Sleep – 1984, The Day of the Rulers – 1987, Latino – 1987), Milan Grygar (Spider Net – 1986), Karel Teissig (Cross Creek – 1986), Jiří Šalamoun (Fandy ó Fandy – 1982), Ladislava Frühaufová (Artista, dolarii si Ardelenii – 1981), Karel Vaca (Suspicion Remains – 1976).

La vernisajul expoziției vor fi prezenți dl. Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din București și dl. Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe. Momentul va fi urmat de lansarea numărului 2 al revistei Typopassage, cu informații și interviuri despre afișul de film cehoslovac de dinainte de 1989. Ca de obicei, publicația este însoțită de un poster realizat în condiții grafice speciale, dedicat ediției curente.

Graffiti-ul din pasaj, cu tema ”archetype”, va fi realizat de artiștii de la Folkolor, pe care ii puteți urmări la lucru în săptămâna dinaintea vernisajului.

Expoziția va fi completată de istalația video realizată de Atelier 29 (Caius Merșa & Ovidiu Cărăbeț).

Tags:

Leave a reply (we review all comments)