Protest Roșia Montană la Forumul Aurului de la Zurich

  • by

20 de activisti ai Campaniei Salvati Rosia Montana au desfasurat o actiune de protest in fata Hotelului Park Hyatt din Zurich, Elvetia, unde avea loc Forumul European al Aurului. Activistii au boicotat intalnirea industriei miniere aurifere si au transmis companiei Gabriel Resources, prezenta la eveniment, ca lupta impotriva proiectului minier de la Rosia Montana continua.

Redau întregul lor comunicat mai jos:

Grupul de activişti a călătorit până în Elveţia să demaşte practicile corporatiste murdare şi abuzive ale companiei canadiene Gabriel Resources în Roşia Montană. Forumul European al Aurului are loc între 16 şi 18 aprilie în Zurich, unul dintre cele mai importante centre ale comerţului mondial cu aur şi locul unde mai mult de o treime din producţia globală de aur este tranzacţionată. De asemenea, 50% din aurul global tranzacţionat este transportat fizic prin Elveţia, unde 5 dintre cele mai importante rafinării din lume sunt localizate.

In formaţie de cortegiu funerar şi purtând măşti aurii, activiştii au întrerupt întâlnirea în desfăşurare a companiilor miniere pentru a face cunoscut opiniei publice că Gabriel Resources strămută familii de pe pământurile lor şi dezgroapă morţii din morminte în Roşia Montană. Toate acestea cu încălcarea drepturilor omului şi a legistaţiei în numele profitului. Activiştii români au livrat companiei miniere un sicriu auriu cu mesajul “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, în semn de urare pentru Gabriel Resources care plănuieşte cu orice preţ deschiderea la Roşia Montană a celei mai mare mine aurifere de suprafaţă din Europa.

In timpul acţiunii, protestatarii au afişat bannere cu mesaje precum “Roşia Montană nu va fi distrusă pentru aur.”, “Stop mineritului aurifer!” sau “Salvaţi Roşia Montană!”. Ei au adus în faţa hotelului şi fotografii care arată mormintele goale din Roşia Montană, dovezi ale acţiunilor abuzive întreprinse de compania canadiană în numele profitului: încălcarea drepturilor omului, dezgroparea morţilor din cimitire şi încălcarea dreptului publicului la informare şi liberă exprimare.

“Nu este o coincidenţă că Forumul European al Aurului se desfăşoară în Zurich. Toate aceste companii miniere controversate şi-au dat întâlnire într-unul dintre locurile importante pentru comerţul cu aur pentru a pune la cale viitorul acestei industrii murdare în cea mai discretă atmosferă. Am venit tocmai din România să boicotăm acest eveniment şi să arătăm tuturor realitatea din Roşia Montană. Mesajul nostru către Gabriel Resources şi investitorii companiei este că nu vom renunţa şi vom lupta în continuare pentru drepturile noastre la un mediu sănătos, la liberă exprimare şi cultură”, a declarat Bogdan Buta, unul dintre activişti.

Acţiunea Campaniei Salvaţi Roşia Montană se înscrie într-o serie de evenimente menite să aducă în prim plan vocea mişcărilor de opoziţie la proiectele miniere din diferite părţi ale lumii. Cu ocazia Forumului European al Aurului, tot în data de 17 aprilie, vor avea loc un protest public de solidaritate cu Roşia Montană şi o adunare publică la care vor participa Arthur Manuel (Preşedinte al Indigenous Network on Economy and Trade şi purtător de cuvânt al reţelei de comunităţi indigene Defenders of the Land), Humberto Galindez (membru al Asamblea Socio Ambiental de Catamarca împotriva megaminelor din Argentina) şi activişti din Grecia şi Peru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.