Echoes of One World Romania

LU 15.04 / 20:00 / @ Centrul Ceh
Documentary Mondays – Echoes of One World Romania

The cleaners / Konstantinos Georgiousis / UK, Greece / 2012 / 36′

În iunie 2012, partidul politic grec de extremă dreapta Zori Aurii a câştigat 7% din voturile parlamentare. Konstantinos Georgousis, student la National Film and Television School (Londra), urmăreşte, în cea mai bună tradiţie observaţională, câţiva membri ai partidului în timp ce aceştia ¨patruleaz㨠străzile din Atena, scriu cu creta, în pieţe, cuvintele „Grecia pentru greci” sau se opresc să bea ceva la terasele oraşului, permanent cu un ochi vigilent aţintit asupra imigranţilor. (Apropo, au multe de spus şi despre români!)

On decency / Radovan Sibrt / Czech Republic / 2012 / 52′

„Suntem oameni normali, decenţi. Ţinem la animalele noastre, ne place când copiii noştri se îmbracă în îngeri sau draci la serbările de la grădiniţă şi vrem să ne păstrăm barul fără ţigani (…sau vietnamezi, dacă tot ne-aţi întrebat!).”

În ultimii ani, cartierul Janov al oraşului Litvinov s-a văzut confruntat cu un aflux semnificativ de ‘familii problematice’ venite de pretutindeni. Acceptarea lor de către comunitatea locală nu e deloc un proces relaxat. Filmat cu răbdare, în manieră analitică, Despre decenţă captează umbrele şi miasmele intoleranţei faţă de minorităţi în rândul unui segment al populaţiei cehe şi îi dezvăluie repercusiunile întunecate în viaţa de zi cu zi.

Subtitrare în limba engleză.
Intrare liberă. Un eveniment susținut de Staropramen.

Tags:

1 thought on “Echoes of One World Romania”

Leave a reply (we review all comments)