Lettrists, Isou & Co

  • by

Vineri 15 martie de la 22:00 la MNAC.

LETTRISMUL nu a fost până acum prezentat în România, deşi unul dintre cei doi fondatori ai săi este de origine română.

Isidore Isou (Botoşani 1925 – Paris 2007) şi Gabriel Pomerand (Paris 1925 – 1972) realizează prima lor manifestare lettristă la Paris pe 8 ianuarie 1946.

Crezul lettristilor este că scrierea ar trebui să fie muzică, pictură sau film, că istoria culturală şi socială ar trebui rescrisă şi că viaţa se poate schimba prin doua obiective divergente : trăind arta sau prin arta trăitului. Îşi spun “lettrişti” pentru că folosesc litera ca “sunet” sau ca “imagine”. Poezia devine muzicală iar scrierea devine pictură lizibilă, ilizibilă sau imaterială.

Începând cu 1952, lettriştii se împart în grupări diferite : Externiştii cu Marc’O, Poucette, Jacques Spacagna… pentru “a instiga tineretul”; cei de la Internationale Lettriste cu Serge Berna, Jean-Louis Brau, Guy Debord, Gil Wolman pentru “a depăşi arta” şi pentru “a nu munci niciodată”; Isouzienii cu Isou, Lemaître… pentru ca editorii şi galeriile să le difuzeze teoriile şi operele.

Din anii 60, o nouă generaţie, născută după război, i se va alătura în principal lui Isou, afirmând că lettrismul este o doctrină unică a unui creator unic.

În prezent recunoaşterea mondială a Internaţionalei Situaţioniste cu Debord şi critica sistemică situează lettrismul în relaţie cu alte mişcări artistice postbelice care repun în discuţie sensurile şi valorile vieţii. Lettrismul este inseparabil de istoria “poeziei vizuale” şi a “poeziei sonore” a acelor timpuri. Aşa cum Dadaismul s-a născut din Primul Război Mondial, Lettrismul se naşte din al Doilea Război Mondial şi rămâne o referinţă importantă până astăzi pentru tinerii artişti.

Între 15 martie şi 3 iunie 2013, MNAC prezintă o expoziţie de anvergură cu « bandes lettristes » – un ansamblaj de lucrări lettriste realizat de François Letaillieur (expus de curând la Palais de Tokyo) – o panoramă istorică şi tematică cu peste o sută de lucrări, documente şi filme. Unele lucări au fost prezentate anterior la Centrul Pompidou din Paris şi la Reina Sofia din Madrid (precum filmul realizat de Jaques Baratier).

Tags:

Leave a reply (we review all comments)