One World Romania – avanpremieră online

  • by

Aperitiv online – One World Romania 2013

Pentru prima oara anul acesta, organizam avanpremiera a 5 filme din selectia 2013 a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, exclusiv in mediul online. In perioada 6-8 martie, oferim gratuit, pe platforma DocAlliance Online Channel / www.dafilms.com documentarele The Reluctant Revolutionary, The Mayor, Forced Confessions, How to Invent Reality si Fortress.

Savuraţi aperitivele One World Romania. Avem pentru toate gusturile:

How to Invent Reality este unul dintre documentarele prezentate anul acesta in cadrul retrospectivei dedicate documentaristului danez Jon Bang Carlsen. Carlsen este un cineast cu o abordare unica. El considera ca fiecare dintre noi trebuie sa reinventeze lumea pentru a o putea intelege. Acest film este un eseu cinematografic despre stilul sau documentar si se bazeaza pe filmarile de la mult-premiatul documentar irlandez It’s Now or Never. Puteti vedea filmul aici.

The Reluctant Revolutionary, filmul lui Sean McCallister, va fi prezentat in festival in sectiunea Revolutie zi de zi. Protagonistul documentarului este Kais, ghid turistic in Sana’a, capitala Yemenului, prins in lupta cotidiana de a-si intretine familia, in timp ce revolutia yemenita e pe cale sa inceapa. Cand Kais, sustinator al presedintelui Saleh, primeste vestea ca, din cauza protestelor, trebuie sa isi scoata cat mai rapid grupul de turisti din tara, se trezeste cu un singur client, McAllister. Din acel moment, pentru aproape un an, Kais va fi principala sursa de informatii a regizorului in ceea ce priveste modul in care e traita revolutia la firul ierbii. Puteti vedea filmul aici.

The Mayor este unul dintre filmele prezentate in sectiunea Dreptul si strambul. Actiunea documentarului se desfasoara in nordul Mexicului, unde asasinarea primarilor municipali este o practica obisnuita in lupta cartelurilor de droguri pentru controlul teritoriilor. The Mayor ne prezinta unul dintre cele mai memorabile personaje ale programului din acest an: Mauricio Fernández Garza, primarul orasului San Pedro Garza Garcia, cel mai bogat si – datorita lui – cel mai sigur municipiu din America Latina. Puteti vedea filmul aici.

Forced Confessions, documentarul realizat de Maziar Bahari – care va fi si el prezent la festival pe perioada festivalului, face parte din sectiunea Cine pe cine manipuleaza?!. In Iran, dizidentii sunt actorii unor procese-spectacol televizate. Acestea sunt menite sa ii ‘demaste’ pe intelectuali iranieni banuiti de acte subversive. Fiind detinut de autoritatile iraniene in 2009, regizorul Maziar Bahari a fost fortat sa declare public ca a colaborat cu guverne straine pana cand a fost eliberat ca urmare a unor puternice proteste internationale. Puteti vedea filmul aici.

Fortress – un alt film din sectiunea Revolutie zi de zi, realizat de Klára Tasovská si Lukáš Kokeš, prezinta viata cotidiana in Transnistria. Transnistria are un presedinte ales prin vot, un sistem juridic si pasaport propriu – cel din urma este in mare parte inutil in ceea ce priveste perspectivele unei calatorii in strainatate, dat fiind ca republica nu este recunoscuta de nici un alt stat. Viata in Transnistria e dificila, insa presedintele Igor Smirnov insista ca, de fapt, e Raiul pe pamant – si, cu o orchestrare atenta a mesajelor media, plus cateva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetatenii tarii par sa se lase convinsi. Puteti vedea filmul aici.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)