Shortsup.ro – magazin de scurtmetraje

ShortsUP.ro, magazin de scurtmetraje deschis non-stop

De peste 4 ani, ShortsUP și-a propus să crească vizibilitatea scurtmetrajelor în rândul publicului din România. Câteva zeci de evenimente în capitală și în marile centre urbane din țară au consolidat deja o comunitate în jurul filmelor scurte și bune. Următorul pas în conectarea scurtmetrajelor la publicurile lor curioase este explorarea unui noi mediu de expunere: internetul.

ShortsUP.ro deschide primul ”magazin” online de scurtmetraje, o platformă ce găzduiește deja peste 150 de filme scurte. În pauza dintre evenimente, ShortsUP cutreieră internetul pentru a selecta cele mai bune filme scurte disponibile online. Zilnic, scoate la iveală o poveste scurtă care poate completa pauzele de cafea sau momentele de așteptare cu porții mici de animații, documentare sau drame intense.

Filmele recomandate sunt filtrate cu atenție în funcție de gen, durată și stare de spirit. ”Râzi de te prăpădești” atunci când ai poftă de comedie scurtă, dar mai bine alegi ceva ”pentru domnișoare sensibile” dacă îți plac poveștile cu happy-end. Raftul cu filme experimentale e mereu aprovizionat cu scurtmetraje care ”îți iau ochii” sau care ”te pun pe gânduri”. Multe din recomandările ShortsUP au făcut ocolul internetului sub formă de experiențe virale, câteva sunt creațiile unor regizori consacrați, altele sunt surse inepuizabile de inspirație.

De la apariția sa, acum 100 de ani, scurtmetrajul n-a reușit să fie adoptat în totalitate de niciun mediu. Nu s-a gasit încă formula ideală de a-l proiecta în cinematografe și nici soluția de a-l integra în mediul TV, iar cele mai aclamate filme scurte pot fi văzute de un public relativ restrâns în cadrul festivalurilor de gen. Astfel, internetul a devenit un mediu propice pentru filmele scurte, permițând o legătură interactivă si permanentă între creatorii și consumatorii de conținut cultural. Din anul 2008, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume, Sundance Film Festival, a lansat un parteneriat cu YouTube pentru prima competiție dedicată exclusiv scurtmetrajului online, un gen din ce in ce mai apreciat de publicul larg.

Platforma ShortsUP.ro își propune să integreze poveștile în rutina cinefililor dinamici, prin intermediului recomandărilor de scurtmetraje. Deși mediile de expunere s-au schimbat odată cu tehnologia, poveștile au rămas surse puternice de energie, emoție și culoare pentru viața de zi cu zi.

ShortsUP va continua să creeze experiențe urbane în jurul filmelor scurte, prin evenimente sezoniere tematice în București dar și în Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov. Următorul eveniment ShortsUP va avea loc în luna aprilie. Detalii pe www.shortsup.ro.

###
ShortsUP este un proiect generat de ORICUM în parteneriat cu Feeder.ro care aduce în atenție cele mai valoroase scurtmetraje din lume. ShortsUP îşi propune, de peste 4 ani, să reinventeze felul în care publicul interacţionează cu filmele de scurtmetraj printr-o platformă de expunere unică, ce îmbină filmul cu alte arte conexe. O selecție extinsă de filme scurte e disponibilă pe www.shortsup.ro.

1 thought on “Shortsup.ro – magazin de scurtmetraje”

Leave a reply (we review all comments)