Czech Dream

  • by

Un alt best-of al Documentary Mondays, Czech Dream a fost filmul cu care acest program a fost inaugurat. Un film despre fenomenul care afectează nu numai poporul ceh; despre noul mod de petrecere a timpului liber; despre week-end-urile la mall.

LU 4.03 / 20:00 / Documentary Mondays
Czech Dream / Filip Remunda, Vit Klusak, CZ 2004, 80′, VO cehă, subtitrări în limba engleză.

În data de 31 mai 2003 pe o câmpie din cartierul praghez Letňany s-au strans câteva mii de oameni, atraşi de o campanie publicitară, care promitea un hipermarket, VISUL CEH, cu preţuri nemaivăzut de mici. Dar în locul respectiv mulţimea nu a găsit decât o faţadă de pânză.

Aceasta „prieteneasca înşelăciune“ era o parte componentă a proiectului lui Vit Klusak şi a lui Filip Remunda. Ei comandaseră uneia dintre celei mai mari agenţii de publicitate promovarea unui produs inexistent – hipermarket-ul VISUL CEH. Documentarul lor urmăreşte cum se fabrică astăzi o reclama demnă de încredere, care nici măcar nu este nevoie să fie sprijinită de realitate. Filmul distractiv şi neliniştitor în acelaşi timp, urmăreşte îndeaproape profesioniştii din domeniul publicităţii, regizori, psihologi, analişti, celebrităţi cehe, director de hipermarket şi clienţi – adică întregul carusel seducător al consumului, în care se afla astăzi majoritatea dintre noi.

Filmul a fost premiat de mai multe ori, printre altele la concursurile de film de la Cracovia, Jihlava, Ljubljana,Traverse City şi Arhus şi a fost transmis de mai multe posturi internaţionale de televiziune.

Intrare liberă.

Un eveniment susținut de Staropramen.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)