Wax Tailor, Waldeck

THE FRESH prezintă pe 1 Martie la Arenele Romane

  • WAX TAILOR
  • WALDECK
  • Dragos Rusu
  • Ufe

The Fresh are plăcerea de a vă invita la o nouă noapte magică în compania sonoră a lui Wax Tailor, ambasadorii desăvârșiți ai hip hop-ului cinematic francez și Waldeck, o legendă vie a swing-ului contemporan, cu un sound eclectic și șarmant, două apariții fermecătoare full live band. Vă așteptăm la Arenele Romane pe 1 Martie începând cu orele 22:00. Evenimentul va fi completat elegant de Dragoș Rusu și Ufe.

WAX TAILOR
Conducător abil al trip-hop-ului franțuzesc și al hip-hop-ului cinematic, Wax Tailor a fost pe bună dreptate proclamat în cei câțiva ani de la debut drept unul dintre ambasadorii de preț al scenei internaționale franțuzești.
Un artist independent prin excelență, sub toate fațetele sale magice, Wax Tailor își încântă constant admiratorii cu stilul său muzical inconfundabil.
1986 este anul în care JC Le Saout descoperă hip-hop-ul și chemarea. La începutul anilor ‘90, el devine gazda unui respectabil show în cadrul radioului francez “Droit de Cite”, mișcare tactică care i-a atras un cult dedicat. Cu invitați celebri precum The Roots, Cypress Hill si NTM, JC este magnetic atras de a-și înființa propriului său band, La Formule, în cadrul căreia își asumă numeroase funcții importante precum cea de MC și producător, aceasta pe lângă cea de agent și manager.

În cel mai scurt timp, rap-ul francez își lărgește spectrul și interesele, în timp ce JC își dezvoltă proiecte bazate pe producții instrumentale sau vocale, în cadrul cărora se evidențiază influența cinematică. La sfarșitul decadei, lansează proiectul “Breathing Under Water”, alături de acte hip-hop precum Looptroop și Infinite Livez.

Ascensiunea către un proiect care să reconcilieze aceste influențe se întâmplă în 2002, odată cu lansarea conceptului Wax Tailor. Cu primul său EP, “Lost the Way”, Wax Tailor cucerește atenția a numeroși DJ și jurnaliști pe tărâmul său natal, răspândindu-se vestea despre aceasta până la New York și Tokyo.

În 2005, primul său album “Tales of the Forgotten Melodies” este aclamat atât critic cât și comercial, fiind recunoscut ca un clasic al genului. În 2006 albumul este ales pentru o serie de release-uri nord americane, fapt ce precipitează tumultuos evenimentele. “Hope & Sorrow”, cel de-al doilea album, vede lumina zilei în 2007. Cu invitați precum Ursula Rucker și Sharon Jones, albumul este un succes total, fiindu-i conferit statutul de disc de aur în Franța și atribuindu-și nominalizarea la Indie Music Awards și Victoires de la Musique, premiile academiei franceze.

Wax Tailor își implementează conceptul la scenă și începe să fie intensiv implicat în turneuri. În anul urmator, track-ul “Seize the Day” devine soundtrack-ul lui “Paris” al lui Cedric Klapish, în timp ce Wax Tailor remixează “I Am Blessed” al Ninei Simone pentru Verve, redefinindu-și cu măiestrie arta, oferind tuturor un produs în același timp modern și etern.
Un alt disc de aur i se oferă în 2009 pentru “In The Mood For Life”. După un turneu mondial de 150 de gig-uri, Wax Tailor lansează CD / DVD “Live a L’Olympia”, înainte de a-și explora universul muzical cu orchestra simfonică a Operei Rouen.

Wax Tailor colaborează între timp cu numeroși artiști precum Sharon Jones, Ursula Rucker, Keziah Jones, Aloe Blacc, Charlie Winston, Alice Russell, Charlotte Savary, A.S.M, Mattic, Archive, RJD2, DJ Format, DJ Vadim, General Elektriks, Daedelus, demnă de menționat fiind performanța sa live în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Londra.

La fel de comfortabili pe marile scene ale unor festivale cât sunt și prin asocierea cu o orchestră simfonică, reputația scenică a grupului este de necontestat. După mai bine de 400 de concerte în 50 de țări și ultimul turneu complet epuizat, Wax Tailor revine cu un nou album conceptual, anunțat oficial drept unul din evenimentele muzicale ale anului 2012. Fabula multicoloră a ultimului sau album conceptual, “Dusty Rainbow From The Dark” ne conduce pe cărările nebănuite ale trip-hop-ului psihedelic si baroc, o poveste muzicală inspirată de lumea fermecătoare a copiilor, o alegorie șarmantă a puterii evadării în fantastic prin muzică.

WALDECK

După o lungă pauză, producătorul vienez Waldeck își face întoarcerea magistrală cu noul album, “Ballroom Stories”, așadar uitați resursele recreative, părăsiți canapeaua și învârtiți-vă elegant pe ringul polișat al unui bal dansant din anii ’20, pentru că în acest peisaj fabulos ne invită personal Waldeck. Swing-ul întâlnește Tango-ul într-un cocktail dumnezeiesc cu promisiunea eternă a unei vieți înmiresmate ca fumul greu al trabucului cubanez de lux.

Track-ul debutant “Make My Day” evocă perioada tumultoasă în care Al Capone își construia averea în jurul contrabandei cu alcool, prin performanța excelentă a solistei Joy Malcom, un track luxos pe care Mercedes Benz îl utilizează în campania TV în centrul căreia se află campionul mondial, Alonso. În acest timp, “Addicted” se strecoară suav in peisajul sonor cu un bass intrigant și o doză irezistibilă de tango, îmbogațită acustic de vocea lui Zeebee (Eve Angel).

Chiar Waldeck însuși își manifestă fascinația debordantă pentru plăcerile vieții și valențele hedonistice ale vremii respective, când doamnele purtau port cigarette prelungi, unicul scop al existenței lor fiind plăcerea. Swing-ul anilor ’20 si ’30 se naște prin urmare atât prin motivația unei calități artistice impecabile, cât și din pur divertisement, o combinație absentă în registrul muzical de atunci.

Deși multe dintre aceste tradiții eclectice au fost sfârșite tragic de al doilea razboi mondial, Waldeck aspiră la o continuare elegantă și naturală a acelui sound aparent neglijat. Evident într-o versiune adaptată secolului curent. Deși majoritatea aranjamentelor minunatelor sale albume au fost înregistrate live, Waldeck sfidează dimensiunea temporală a sunetului prin utilizarea gramofoanelor vechi si a înregistrărilor shellac.

Este absolut fascinant cum iluzia imortalității funcționează numai la nivelul efectelor sonore ale acestor gramofoane învechite, dacă ai asculta aceeasi muzică live, nu ai mai avea aceeași senzație a atemporalității, susține artistul.
Din punct de vedere muzical, Waldeck jonglează cu ritmuri offbeat precum swing-ul pe care le combină pe fundalul vechilor sale pasiuni – dub și reggae.

Se descurcă de minune deci, animat de succesul albumelor precedente “Balance of the Force” (1998) și “The Night Garden” (2001), vândute în mai bine de 100,000 de copii.

INTRARE:
35 lei – în avans prin comandă pe www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.biletoo.ro și www.blt.ro și la toate punctele de vânzare autorizate
50 lei – la intrare

Tags:

1 thought on “Wax Tailor, Waldeck”

  1. Pingback: CONCURS: câştigă o invitaţie dublă la Waldeck şi Wax Tailor | Feeder

Leave a reply (we review all comments)