Ultraşii pot dărâma guverne?

  • by

Echipa CRIM* te invită din nou la un CRIM Café, pe data de 27 februarie, ora 19:00, la Comunitatea CRIM de pe strada Dianei nr. 4.

S-a spus anul trecut că “hipsterii, cocalarii, roacherii dubioși, lumea pestriță pe care o vezi de obicei pe Lipscani” sunt fix cei care au creat cea mai incendiară seară a revoltelor din ianuarie 2012, acea noapte care a bătut cel mai important cui în coşciugul guvenului Boc. Așa să fi stat, în realitate, lucrurile? Unde au dispărut sutele de ultrași care se confruntaseră violent cu forțele represive ale jandameriei în fața TNB, la începutul serii de 15 ianuarie? Nu sunt ei oare cei care au construit baricadele de la spitalul Colțea și Piața Sf. Gheorghe? CRIM Café 8 ne poate da câteva răspunsuri la aceste întrebări.

CRIM café 8 va aborda o tema sensibilă și extrem de incitantă: Galeriile de fotbal: între participare publică și huliganism.

Stigmatizate de o parte a societății, galeriile de fotbal sunt percepute ca grupuri de huligani ce instigă la violență și/sau provoacă dezordine socială. Dar foarte puţini observă că facțiunile ultras sunt printre puținele grupuri sociale din România ce reușesc să se coaguleze pentru un scop comun.

Protestele din 2012 din Piața Universității ne-au demonstrat că ultrașii din România pot lăsa deoparte conflictele dintre galerii și pot fi uniți pentru țeluri ce depășesc identitatea echipei cu care țin sau a peluzei din care fac parte, devenind grupuri de contestare politică veritabilă.

Fără participarea lor, revoltele din Piața Universității 2012 nu ar fi căpătat, poate, dimensiunea care a făcut din acele manifestări evenimentele contestatare cele mai semnificative după fenomenul Piaţa Universităţii 1990.

Având în vedere toate aceste ingrediente, ne propunem să dezbatem pe marginea câtorva întrebări: pot fi ultrașii mai mult decât o portavoce în stradă a mulțimii pe care o reprezintă, mergând până la influențarea de politici publice? Care este relația lor cu grupurile informale activiste si ONG-urile din România? Există vreo relație directă între condițiile socio-economice din periferie și emergența acestor grupuri ultras? În ce măsură aceste facțiuni ultras sunt influențate de ideologii politice extremiste și care este resortul acestei aparente relații simbolice? Sunt aceste facțiuni autonome sau, din contră, dependente de relația lor cu conducerea cluburilor? Şi, în fine, pot aceste grupuri crea – prin exemplul propriu – o emulație socială mai largă în ceea ce privește capacitatea de a se coagula și solidariza pentru un scop bine definit? Lista întrebărilor rămâne, evident, deschisă…

Seara va începe cu proiecția câtorva scurt-metraje ce îi au ca protagoniști pe suporteri în Piața Universității, iar dezbaterea va fi animată de Dinu Guțu – autor al cărții “Revoluția ultrașilor”, Florin Andrei – membru Peluza Cătalin Hâldan și membru fondator, Asociația Suporterilor Români, Sergiu – Peluza Sud Steaua, Claudiu Radu – suporter Universitatea Craiova, Bogdan Iancu – antropolog.

CRIM Café este un open event, vă așteptăm cât mai mulți și cât mai aprigi în dezbatere!

CRIM Café este un concept de laborator social alternativ, menit să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

* „CRIM- Puterea stă în imaginație” este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)