New Pop Order 2013 #2 KOMPAKT NIGHT

  • by

Vineri, 8 februarie de la ora 23 în Control

  • WALLS (Kompakt, UK)
  • TARAGANA PYJARAMA (Kompakt, DK)

Intrare: 15 lei

Kompakt este unul dintre acele label-uri legendare – longeviv si constant inovator. Punct de referinta al muzicii electronice incepand cu 1998, ce continua sa redefineasca standarde si gusturi pana astazi, Kompakt a fost de-a lungul timpului casa de discuri ce a gazduit nume ca Michael Mayer (unul dintre fondatori), Superpitcher sau DJ Koze. In ultimii ani, portofoliul label-ului si-a extins orizonturile, adaugand artisti ca The Field, Matias Aguayo, Rainbow Arabia, Gui Boratto sau cei doi reprezentanti care aduc sunetul electronic pan-european via Germania in Control – Walls si Taragana Pyjarama.

“Kompakt – the label that’s contributed more than any other to Germany’s dominance of electronic dance music this decade.” – Simon Reynolds

Seria de concerte New Pop Order este dedicata numelor tinere si ambitioase din muzica underground – proiecte ce abordeaza intr-un mod contemporan sensibilitatile pop clasice, aflate intr-o continua formare. Incepand din 2010, New Pop Order a adus in Control formatii ca Thieves Like Us, Keep Shelly in Athens, When Saints Go Machine, Starfucker sau Porcelain Raft.

WALLS *live

Walls este proiectul a doua minti muzicale diferite, ce si-au investit originile antagonice in crearea unui sunet original. Cei doi membri, Sam Willis si Alessio Natalizia, se descriu in interviuri ca fiind o reprezentare a fanului techno si dance versus fanul indie. Ambii au o istorie mai lunga in spate, demonstrand aceste alias-uri: Sam ca producator, DJ sub numele Allez-Allez, si blogger, iar Alessio cu proiectul electro-acustic-psychedelic Banjo or Freakout.

Fragmentele muzicale cu care se ocupa Walls isi au originea in variate surse ale muzicii electronice – de exemplu, un beat este preluat din krautrock, apoi este extins si amplificat prin tehnici ale shoegaze-ului, si apoi adus intr-o atmosfera de ambient techno. Productiile originale sunt deseori scurte, lasand loc pentru acel spatiu abstract in care ideile si formele se imbina – pentru un grup ale carui instrumente sunt in mare parte electronice, sunetul lor este surprinzator de uman.

In ultimii trei ani au cantat cu Battles si Flying Lotus, iar in studio si-au dedicat timpul pentru doua albume – cel din 2010 fiind ales Electronic Album of the Year de revista Mojo. Anticiparea lansarii celui de-al doilea LP (“Coracle”, 2011) a fost punctata de o serie de remix-uri produse de Prins Thomas, Gerd Janson, Nathan Fake sau Holy Other, care nu au facut decat sa demonstreze directiile diferite spre care converge muzica Walls. O muzica dedicata nu fanilor unei anumite scene, ci celor care vor sa inteleaga conexiunile dintre diferitele tipuri de muzica electronica.

“Pushing hard at the boundaries of their sound – roughly speaking, a mix of swirling shoegaze textures, kosmische and Tim Hecker-ish, ambient techno – Willis and Natalizia have concocted a markedly beat-driven set that crackles and evades easy description like cosmic background radiation.” – The Stool Pigeon.

“Feeling as fresh as Boards Of Canada, cLOUDDEAD and Spiritualized did at their inceptions, this is the must-have original soundtrack for intronauts everywhere.” – MOJO.

TARAGANA PYJARAMA *DJ set

Incepandu-si cariera ca un producator de dormitor in vremurile de glorie ale chillwave-ului, in 2010, danezul Nick Eriksen a evoluat rapid catre un sunet mult mai consistent, iar acesta a fost si momentul cand a fost remarcat de Kompakt, dupa o scurta colaborare cu casa de discuri a lui John Talabot, Hivern Discs. Remix-urile sale la piese ale unor formatii ca Delorean, When Saints Go Machine sau Miami Horror au fost urmate de albumul de debut, “Tipped Bowls”, in 2012, ca un tribut la toate sunetele care s-au succedat rapid in ultimii ani, reconstruite la o scara mai mare.

Productiile sale au fost descrise ca fiind muzica house neconventionala – avand structura ritmica a genului, dar inconjurate de o aura de sunete pline de ecou, specifice zonelor tropicale (si folosind titluri ca “Ocean” sau “Sundanese Blonde”), dar amintind si de cliseicul frig danez, mai degraba prin staticul calculat asociat muzicii techno si/sau glitch. Four Tet, Gold Panda sau Mount Kimbie – influente sunt imprumutate de la acestia in muzica lui Eriksen, dar fuzioneaza perfect fara a suna redundant, tocmai prin acest amestec intre cald si rece. Printre artistii pe care ii mixeaza in DJ set-uri: Omar-S, Moodymann, Blondes, Anthony Mansfield, Jai Paul sau chiar ai nostri Dual Shaman – un caleidoscop al texturilor muzicii electronice la zi, in noapte.

“Taragana Pyjarama is a blend of Maria Minerva’s Balkan pop and Emeralds’ fuzzy synthetics. That might not sound like the easiest mix in the world, and it probably wasn’t, but Dane Nick Eriksen has nailed it, bringing in the loose house tropes pioneered by Caribou in recent years to tie everything together. Chunky, unexpected and rather good.” – Boomkat.

New Pop Order 2013 #3
02.03 – MMOTHS & D/R/U/G/S

Concertul este organizat de Club Control si OneDay cu sprijinul WizzAir.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)