Jadd – atelier de improvizaţie

  • by

Atelier de improvizație JADD
Ig Henneman / Ab Baars Duo – concert, Universitatea Națională de Muzică București, sala George Enescu, joi 7 februarie 2013, ora 19. Eveniment organizat de Asociația Culturală JADD și muzicadevest.ro cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandei la București.

Ab Baars și Ig Henneman sunt printre cei mai de seamă reprezentanți ai scenei muzicii improvizate din Olanda. Concertele lor se bazează pe compoziții proprii și pe material complet improvizat. Duo-ul Baars-Henneman s-a născut în 1999 la festivalul “ControIndicazioni” de la Roma și de atunci au participat la numeroase festivaluri internaționale, sustinând concerte și turnee în Olanda, Germania,Italia , Japonia, Canada, Brazilia, Norvegia, sau recent în Statele Unite
Ab Baars cânta la saxofon tenor, clarinet și shakuhachi, fiind leaderul propriilor sale formații Ab Baars Trio și Quartet. De câteva decenii este membru în celebra ICP Orchestra condusă de alte două nume mari ale scenei muzicii creative olandeze: Misha Mengelberg și Han Bennink. Un maestru al formei, Ab Baars oferă tot ceea ce e mai bun în muzica improvizatorică olandeză . Deși regăsim arareori în ea ritmuri de swing, muzica lui Ab Baars este mereu catchy și asta pentru că se raportează mereu la esență și are întotdeauna un sunet clar, distinct.

Influentat de saxofonistul american Roscoe Mitchell, cu care a lucrat de altfel în 1986, dar și de participarea sa în Monk Project (cu Instant Composers Pool, dirijată de Misha Mengelberg), Baars are propriul sau stil, inconfundabil, un stil pe care Misha Mengelberg l-a numit “ab music”. Dintre artiștii cu care a colaborat să-i amintim pe Han Bennink, Jaap Blonk, Anthony Braxton, John Carter, The Ex, Kees Kort, Tristan Honsinger, François Houle, Sunny Murray, Sonic Youth, Fabrizio Spera, Cecil Taylor, Ken Vandermark, Veryan Weston, Michiyo Yagi, poeții H.C. ten Berge și Diane Régimbald, dansatorii Beppie Blankert, Hisako Horikawa, Masako Noguchi și Katie Duck’s Magpie Company

Ig Henneman, violistă și compozitoare, este lidera unor grupuri de radical free improvisation, jazz, muzică contemporană. A
scris muzică pentru film și teatru, iar ca muzician improvizator formațiile sale de bază au fost Ig Henneman Sextet, Duo Baars-Henneman și Queen Mab Trio. L-a avut profesor pe compozitorul danez Robert Heppener, iar din anii 90 a fost inspirată, la extreme, deopotrivă de severitatea structurală a compozițiilor Galinei Ustvolskaya și de libertatea improvizațională a Sofiei Gubaidulina. A cântat în câteva orchestre simfonice înainte de a înființa legendara trupă rock FC Gerania, care-i cântă primele compoziții. Una dintre primele sale lucrări este muzica pentru filmul mut din 1927 Baby Ryazanskye semnat de Olga Preobrasjenskaja. În prezent este recunoscută ca una dintre figurile importante ale așa numitului ‘New Dutch Swing’ din Amsterdam. Printre colaboratorii ei îi găsim pe Alberto Braida, Han Buhrs, Axel Doerner, Katrien Ex, Lori Freedman, Mark Helias, Wilbert de Joode, Takuji Kawai, Peggy Lee, Marilyn Lerner, Sabina Meyer, Michael Moore, Phil Minton, Ernst Reijseger, Roger Turner, Wolter Wierbos.

Concertul de la București este primul din acest Romanian tour, fiind urmat de alte două concerte la Timișoara și Oradea.
Evenimentul este susținut de Centrul de Muzică electroacustică si Multimedia (CMeM) și Universitatea Națională de Muzică din București.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)