Ziua Roşiei Montane

  • by

Activiştii de la Re-Generation serbează pe 6 februarie Ziua Roşiei Montane printr-un eveniment apolitic şi independent financiar , organizat pe bază de voluntariat în 27 de oraşe din ţară. În Bucureşti lumea se strânge la Muzeul Ţăranului pentru filme şi concert Chimie – Norzeatic – Avant’n’Gard

Ziua Roşiei Montane | Bucureşti | 6 februarie | Studioul Horia Bernea & Clubul Ţăranului Român

Pe 6 februarie, de Ziua Roşiei Montane aniversăm 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România,

Cea de-a 3-a ediţie a Zilei Roşiei Montane aduce în Bucureşti o zi întreagă de proiecţii de filme documentare şi artistice la Studioul Horia Bernea al Muzeului Ţăranului Român, expoziţii şi prezentări despre patrimoniul cultural al Roşiei Montane şi un concert susţinut de Chimie şi Norzeatic & Avant’n’Gard în Clubul Ţăranului Român. Mai mult, în avanpremieră, va fi proiectat filmul documentar grecesc despre Roşia Montană “Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră” realizat la finele lui 2012.

PROGRAM:

STUDIOUL HORIA BERNEA, Muzeul Ţăranului Român
Proiecţie de filme documentare

  • 13.00 – 14.15 > Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
  • 14.30 – 15.50 > Operaţiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
  • 16.00 – 17.15 > Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
  • 17.30 – 18.50 > Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
  • 19.00 – 19.50 > Avanpremieră: Vâlva Neagră / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
  • 20.00 – 20.45 > Scurt metraje: Mărturii de la Roşia Montană / Nicolae Mărgineanu / România / 2012 + Patrimoniul Roşiei Montane / 2013

Clubul ŢĂRANULUI ROMÂN

20.00 – 21.00: Patrimoniul Roşiei Montane – prezentare şi sesiune de discuţii
21.00: Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard

Ziua Roşiei Montane este un eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional al Roşiei Montane cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a localităţii.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană. Vorbim de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII‐lea.

Ziua Roşiei Montane este un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a face cunoscute riscurile la care este supusă întreaga zonă de către proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Intrarea este liberă. Evenimentul va avea loc şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate. Urmăreşte Ziua Roşiei Montane în oraşul tău pe www.ziuarosieimontane.ro.

Parteneri media: EcoMagazin, Cooperativa Urbană, Green Transylvania, Feeder.ro, Şapte Seri, Metalhead, Tilllate.com, Banana Society.

Cu sprijinul: Muzeului Tăranului Român şi al Clubului Tăranului Român

Tags:

Leave a reply (we review all comments)