Retrospectiva Jon Bang Carlsen la One World Romania

  • by

Inventatorul realitatii – la Bucuresti

Anul acesta One World Romania organizeaza o retrospectiva a documentaristului danez Jon Bang Carlsen. Aproape deloc cunoscut la noi, dar considerat un regizor legendar care a reinventat filmul documentar, Carlsen va veni la Bucureşti ca invitat special al festivalului. In saptamana 11-17 martie, spectatorii vor avea ocazia sa vada mai mult de jumatate din documentarele realizate de Bang Carlsen, din anii ’70 si pana astazi, si sa dezbata apoi pe marginea filmelor, impreuna cu regizorul.

Intr-un articol publicat in 2007, Jon Bang Carlsen spunea: „Pentru mine, documentarele nu sunt cu nimic mai reale decat filmele de fictiune, asa cum filmele de fictiune nu sunt cu nimic mai mincinoase decat documentarele. Nu exista nicio realitate care sa nu poata fi vazuta dintr-o alta perspectiva si aratata sub forma unui vis. Pentru a descrie lumea, trebuie sa definesti adevarul intr-un fel in care nu exclude minciuna.”

In opera sa cinematografica, Jon Bang Carlsen a explorat dintotdeauna granita dintre fapte reale si fictiune. Incepand din 1977, mizanscena cu personaje reale ocupa un rol extrem de important in productiile sale iar aceasta metoda este detaliata in meta-filmul sau, How to Invent Reality (1996) – ce va fi prezentat si la Bucuresti. Documentarele sale sunt de multe ori portrete puternice – atat din punct de vedere vizual, cat si simbolic – ale unor persoane marginale, aflate in centrul unor povesti captivante

Leave a reply (we review all comments)