Premiera “Calul din Torino”

CALUL DIN TORINO – ULTIMUL FILM AL LUI BÉLA TARR IN PREMIERA PE 26 IANUARIE
LA NOUL CINEMATOGRAF AL REGIZORULUI ROMAN

Pe 26 ianuarie, de la ora 17:00, la NCRR, va invitam la premiera filmului Calul din Torino, cel de-al zecelea film al lui Béla Tarr, film ce ii incheie cariera. Distins la Berlin in 2011 cu Ursul de Argint (Marele premiu al juriului) si Premiul FIPRESCI, Calul din Torino este un film de autor despre „o apocalipsă în sos propriu, e un film care te absoarbe ca o incantanţie”, dupa cum spune Iulia Blaga.

Povestea filmului este inspirata de o întâmplare adevărată. În timp ce călătoreşte prin Torino, în 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche asistă la biciuirea unui cal. Pentru a-l proteja, acesta îşi aruncă braţele în jurul gâtului calului, după care se prăbuşeşte. La mai puţin de o lună de la acest incident, Nietzsche este dignosticat cu o boală mentală care îl va reduce la tăcere şi îl va ţintui la pat pentru următorii 11 ani, până la moartea sa la vârsta de 65 de ani. Dar ce s-a întâmplat cu calul? Filmul explorează viaţa stăpânului, a fiicei sale şi chiar a calului, regizorul reconstituind imaginativ pe ecran .

Béla Tarr declara ca a ales regia pentru ca a vrut sa spuna ceva despre viata oamnilor, a facut filme pentru ei. In cei 34 de ani in care a profesat regia, Bela Tarr considera ca a spus tot ce avea de zis “as putea sa repet ce am facut, pot face o suta de lucruri, dar nu vreau sa va plictisesc. Nu vreau sa-mi copiez propriile filme. Asta e tot.” Cand am facut Calul din torino stiam ca va fi ultimul meu film, toata lumea o stia, inclusiv actorii, care au incercat sa ma faca sa ma razgandesc.

Béla Tarr este privit ca un maestru desavarsit al cinematografiei, avand un stil definit de cadre lungi, alb-negru , dialog restrans, muzica dramatică care acoperă chiar și scenele cele mai banale. Regizorul maghiar obisnuieste sa ne prezinte partea sumbra si disperata a lumii, iar in Calul din Torino, acestea sunt duse la extrem. Béla Tarr declara: “Kundera a scris Insuportabila ușurătate a ființei. Acest film este despre apăsarea insuportabilă a vieții.”.
Calul din Torino este un film memorabil, patrunzator, despre monotonia si rutina vietii, infatisata sincer si simplu de regizor: “În filmul meu, sfârșitul lumii este foarte silențios, foarte slab. Deci, sfârșitul lumii vine asa cum văd eu ca ar veni în viața reală – încet și silențios.”

Premii, nominalizări, selecţii:
Festivalul internaţional de film din Berlin (2011) – Premiul FIPRESCI: Tarr Béla
Festivalul internaţional de film din Berlin (2011) – Marele Premiu al Juriului: Tarr Béla
Premiu pentru întreaga activitate – Dubrovnik LIBERTAS 2011
Premiu pentru întreaga activitate – Festivalul Internaţional de Film Istambul 2011
Premiu special – Ivanovo Zerkalo 2011
Premiu pentru întreaga activitate – Festivalul Internaţional de Film Yerevan Golden Apricot 2011
Premiu pentru întreaga activitate – Festivalul Internaţional de Film Ierusalim 2011
Premiu pentru întreaga activitate – Festivalul Internaţional de Film Reykjavik 2011
Premiu pentru întreaga activitate – Festivalul Internaţional de Film Novi Sad 2011
Academia Europeană de Film (2011) – Cel mai bun regizor, nominalizat: Tarr Béla
Academia Europeană de Film (2011) – Cel mai bun operator, nominalizat: Fred Kelemen
Academia Europeană de Film (2011) – Cea mai bună muzică, nominalizat: Víg Mihály
Festivalul internaţional de film din Berlin (2011) – Ursul de Aur, nominalizat: Tarr Béla
A facut parte din selectia oficiala la New York Film Festival, Toronto International Film Festival si Telluride Film Festival.

Ce spune presa internationala:
Nietzsche ar fi adorat acest film–Scott Foundas, Film Society of Lincoln Center
Calul din Torino este un tratat asupra existenței umane – Betsy Sharkey, Los Angeles Times Film Critic
Calul din Torino este o capodoperă somptuoasă semnată de unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile – V.A. MUSETTO, New York Post
Palpitant, frumos, aproape ți se oprește inima în loc – Nigel Andrews, The Financial Times
Despre regizor:
Béla Tarr s-a născut în Pécs, Ungaria și a crescut în Budapesta. In 2005, a primit premiul France Culture award la Festivalul de Film de la Cannes Film. Filmografia sa include filme precum The Outsider (81), The Prefab People (82), Damnation (87), Sátántangó (94), Werckmeister Harmonies (00), The Man from London (07) și The Turin Horse (11).

Regizor, Béla Tarr; Co-Regizor, Agnes Hranitzky; Scenariu de Béla Tarr si Laszlo Krasznahorkai; Director de imagine, Fred Kelemen; Editare, Agnes Hranitzky; Muzica de Mihaly Vig; Producator, Gabor Teni; Producatori executivi, Elizabeth Redleaf si Christine K. Walker; Co-producers, Martin Hagemann, Juliette Lepoutre, Marie-Pierre Macia, si Ruth Waldburger. Distributie : Erika Bók, János Derzsi,Volker Spengler

Filmul este distribuit in România de Asociatia Culturala Macondo

Tags:

1 thought on “Premiera “Calul din Torino””

  1. Pingback: Evenimentele din weekend-ul 25-27 ianuarie | Feeder

Leave a reply (we review all comments)