Capete înfierbântate – SubPământ

Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
Sâmbătă, 26 ianuarie ora 20.00

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publica un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevarul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unica perspectiva.

13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, inițiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009. Proiectul are la baza procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisa, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990.

Proiectul are doua componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar și construcția unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor – manifestanți, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mișcării “Piata Universității”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, antropologi, jurnaliști.
Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990 este un proiect independent și autofinanțat. Fiecare reprezentație include o discuție cu publicul, gândită ca parte integrantă din spectacol.

Cu: Alexandru Potocean
Sound: Cătălin Rulea
Scenografie: Adrian Cristea
Text: Mihaela Michailov
Regia: David Schwartz
Documentare: Cinty Ionescu, Mihaela Michailov, David Schwartz

Mai multe informații: www.capeteinfierbantate.blogspot.com
Rezervări la: 0745208186
Cost bilet: 10 lei
_______________________________________________

SubPământ – Valea Jiului după 1989
duminică 27 ianuarie ora 20.00
DIANEI4 (STR. Dianei nr. 4), zona piața Rosetti

Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de observație și analiză a existenței cotidiene a unor comunități afectate decisiv de schimbările politice și sociale care au avut loc începând cu anii ’90. Proiectul își propune să documenteze situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism.
Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document care fundamentează istoria comunităților din Valea Jiului, aflate la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție.
Spectacolul Sub Pământ are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcții – ateliere, discuții libere și interviuri cu mineri, soții de miner, cu pensionari și copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune.
Sub Pământ este un spectacol-arhivă de povești-mărturii ale unor comunități pe cale de dispariție. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveștilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunitățile muncitorești.

Spectacolul face parte din proiectul Sub Pământ – Muzeu în mișcare, în cadrul căruia spectacolul a fost jucat în teatre și case de cultură din patru zone industriale din Transilvania, afectate decisiv de schimbările post-1989 (Baia Mare, Hunedoara, Roșia Montana, Valea Jiului). După fiecare reprezentație, are loc o discuție cu publicul, ca parte integrantă a spectacolului.

Echipa proiectului:
Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Vlad Petri.
Coordonatori: Mihaela Michailov şi David Schwartz.

Contact:
Mai multe informaţii pe www.teatrusubpamant.wordpress.com
Rezervări la: 0745208186
Cost bilet: 10 lei

Tags:

1 thought on “Capete înfierbântate – SubPământ”

  1. Pingback: Evenimentele din weekend-ul 25-27 ianuarie | Feeder

Leave a reply (we review all comments)