Utopia/dystopia

UTOPIA/DYSTOPIA
DORIN STEFAN & AUGUSTIN IOAN
19.12.2012–17.02.2013
curator : Ruxandra Balaci

Vernisaj/Opening : 25.01.2013 , 18h30

Expozitia prezinta “Experimentul Taiwan Tower” (2010-2012) de Dorin Stefan si proiectul pentru Catedrala Patriarhala de Augustin Ioan (varianta care a castigat concursul international pentru Catedrala Patriarhala din 2002), in pandant cu realizarile arhitectonice ale comunismului istoric, in “Architecture and Power” sinteza filmica de Augustin Ioan si Nicolae Margineanu (1992). Vizandu-se o demonstratie suficient de clara a balansului intre posibilitatile idealitatii utopice si alegeri agravante dystopice.

Avem deci in Romania autori/arhitecti/artisti capabili de splendide “utopii” dar ei nu au fost si nu sunt ascultati in cetate. In schimb, mediocritatea, rautatea, prostul gust si emfaza semidocta instaleaza, in mod trist, dystopia. Atunci, in comunism, ca si acum, arhitectura ramane cheie majora in decodarea potentelor, latentelor, realizarilor si esecurilor unui popor.

Vernisajul va fi urmat de lansarea cartii lui Augustin Ioan “Arhitectura memoriei. Noua frontiera a spatiului sacru”. Volumul, publicat de Igloo media, exploreaza dimensiunile arhitecturii memoriei: de la arhitectura memoriala, destinata sa aduca aminte, sa co-memoreze in spatiul public evenimente, de regula violente si tragice, la arhitectura in relatie cu timpul in general, in sensul statutului sau de condensator temporal.

Tags:

1 thought on “Utopia/dystopia”

  1. Pingback: Evenimentele din weekend-ul 25-27 ianuarie | Feeder

Leave a reply (we review all comments)