Duminica Culinara

  • by

DUMINICA CULINARA – SCANDINAVIA
16 decembrie @ Energiea

Pe 16 decembrie, pentru ultima editie din acest an, Duminica Culinara se aventureaza in Europa de Nord si aduce la Energiea cateva preparate scandinave. Pregatim spatiul si bucataria din strada Brezoianu nr.4 si te asteptam pentru o calatorie de o zi prin arta culinara nordica.

Cunoscatorii caracterizeaza bucatele de provenienta scandinava prin „consistenta” si „influenta continentala”. Cele mai multe feluri sunt pe baza de peste sau carne (porc si vanat), iar la prepararea lor se folosesc intotdeauna legume proaspete, naturale, crescute local. Felurile traditionale scandinave sunt de obicei simple si de efect, accentul fiind pus pe aromele contrastante (dulce-sarat) si pe calitatea ingredientelor.

Meniul exclusiv pentru editia scandinava a Duminicii Culinare consta in trei preparate specifice bucatariei din peninsula:

Lohikeitto (Finlanda)
Supa dulce de somon cu praz. Este un fel specific finlandez, dar care se gaseste raspandit in toata zona nordica a Europei. Un amestec consistent de filet de somon, fiert alaturi de bucatele de cartofi si praz. Se serveste fierbinte cu putin marar.

Julskinka (Suedia)
Pulpa de porc la cuptor cu fondant de telina si sparanghel. Este un preparat nordic clasic, dulceag si consistent. Se gateste de obicei in perioada sarbatorilor de iarna. Despre Julskinka se spune ca ar avea origini in perioada anglo-saxona, inainte de crestinizarea Scandinaviei. Este un fel ce apare mentionat si in mitologia nordica. In regiunile britanice este cunoscut sub denumirea de „Yule ham” sau „Christmas ham”.

Æbleskiver (Danemarca)
In traducere: „felii de mar”. Sunt clatite traditionale daneze, pufoase, cu forma sferica si textura moale, umplute cu mar si scortisoara. Este un desert ce se prepara si se serveste cu preponderenta in perioada sarbatorilor de iarna.

Ca asortiment de sezon, Energiea te astepta cu vin fiert la pret special pentru orice pahar comandat impreuna cu preparatele scandinave.

Atat preparatele, cat si bauturile la pret special sunt disponibile la comanda incepand cu ora 16:00 insa fiind vorba de o abatere de la meniul clasic, portiile sunt disponibile in numar limitat. Pentru o experienta lipsita de surprize, recomandam o vizita nu foarte tarzie…

Te asteptam!

Tags:

Leave a reply (we review all comments)