Breton live

  • by

Vineri, 7 decembrie, ora 23.00:

TuborgSound prezinta:

BRETON (FatCat, UK) *live
PLURABELLE (Local Records, RO) *live

Weekendul debuteaza cu performance-ul trupei Breton, o expresie inedita a art-rock-ului britanic, completat de debutul unui proiect muzical special: Plurabelle.

Intrare: 20 lei
Biletele la concert pot fi achizitionate si in avans, online (CC sau PayPal), direct pe pagina de Facebook Control, tabul “Cumpara bilete online“.

Facebook event

BRETON

Pornind din sud-estul londonez incarcat de istorie culturala underground, Breton a inceput ca un proiect multimedia al artistilor Roman Rappak si Adam Ainger. D Duo-ul denumit BretonLABS pe atunci, in 2007, opera ca producator de vizual-uri. Imprumutandu-si numele de la unul din fondatorii suprarealismului, André Breton, cei doi au preluat elemente tipice atitudinii Do-It-Yourself, dar fara a le lasa sa afecteze calitatea productiei. Au inceput apoi sa lucreze la remix-uri pentru proiectele care le erau deja familiare – The Temper Trap, Is Tropical, Penguin Prison… Extinderea si coagularea lor intr-un grup de sine statator a reprezentat urmatorul pas firesc.

Functionand acum ca o formatie cu cinci membri, dintre care unul realizeaza vizualurile live in timpul concertelor, Breton continua sa existe ca o entitate multimedia, cu o perspectiva de outsider asupra productiei – ca un grup care isi gaseste, catalogheaza si proceseaza toate sunetele, inainte de a le imbina. Acest proces rezulta intr-o expresie diferita a art-rock-ului britanic, infuzat acum cu beat-uri fracturate si cu elemente de hip-hop. Muzica lor ramane un proces de design, mai degraba decat unul de compozitie. La albumul de debut, “Other People’s Problems”, ce a fost lansat in martie 2012, au lucrat, printre altii, cu compozitorul si pianistul german Hauschka, dar de care s-au folosit in acelasi mod: un aranajament pentru viori a fost reconstruit prin sample-uri abrazive, amintind in final de influentele pe care le-ar putea avea Aphex Twin asupra Foals.

Cu elemente sonore aparent ezitante, a la James Blake, Breton navigheaza cu usurinta intre peisaje atmosferice si eruptii subtile provenite din cultura UK bass. Videoclip-urile lor continua sa fie inscrise in festivaluri de film, dar partea muzicala nu a fost neglijata de importante aprecieri. Imbinand arta si tehnologia, Breton sunt grupul perfect pentru acest nou val al post-mediatizarii artistice. Reusind sa ramana aparent apolitici (desi versurile lor pastreaza o oarecare ambiguitate), statement-urile legate de cadrul social in care isi realizeaza muzica trec de suprafata. Astfel, single-urile “Edward the Confessor” sau “Interference” raman la granita dintre melancolie si exces, dintre indie-rock experimental si muzica electrionica, dintre compozitie personala si hiper-tehnologizare.

“This debut album deserves to take them to a new height of recognition: it’s a superbly accessible set, and distinctive of design too. Not once do its makers present parallels to commercial concerns without retaining their edge; so Other People’s Problems possesses mass appeal on its own terms.” – BBC Music

“We went and asked people on Twitter & FB if they wanted to be part of a video project. We assumed about 20 people would turned up, but in the end 120 arrived to part of the video. It was a collaboration between photographers, film-makers and the 120 people who turned up on the day.” – Roman Rappak despre videoclipul pentru “Population Density”

Website: www.bretonlabs.com
Facebook: www.facebook.com/bretonlabs

……………

PLURABELLE

Plurabelle este un proiect de muzica electronica initiat de Alex Bala la sfarsitul anului 2011. Prima colectie de piese Plurabelle, “The Streets Were Paved With Pastry”, a aparut in luna iulie a acestui an, fiind disponibila in format digital pe www.soundcloud.com/plurabellemusic. Noul EP, “Money, Blood and Light” apare chiar luni, 3 decembrie, la Local Records, asa ca il vom putea asculta vineri, 7 decembrie, live, in premiera.

Facebook: www.facebook.com/plurabellemusic
Soundcloud: www.soundcloud.com/plurabellemusic
Tumblr: www.plu-ra-belle.tumblr.com
Last.fm: www.last.fm/music/Plurabelle

Tags:

Leave a reply (we review all comments)