Tarkovski in 2012

  • by

Miercuri si joi, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane prezinta patru filme remarcabile, in premiera nationala, de sau despre marele cineast rus Andrei Tarkovski. Proiectiile au loc in cadrul evenimentului “Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere”.

Programul de la Cinemateca Eforie și prezentarea filmelor:

Miercuri, 5 decembrie
17:30 MAGNETISMUL MEMORIEI
Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006)
Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”
Filmul redă, din interviuri cu martori, o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, în 1976. Filmările au fost realizate în Zavrajie, Iurieveţ şi Ivanovo – localităţi din zona natală a regizorului, la Paris şi la Roma.
Diplomă specială la Festivalul Internaţional de Film Documentar „Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007)

19:00 PATIMILE DUPĂ ANDREI
Varianta originală a filmului ANDREI RUBLIOV de Andrei Tarkovski (URSS, 1966)
Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)
Premiul Asociaţiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte nouă premii internaţionale.
„Realizat în maniera frescei istorice, filmul povestește viața celebrului iconar rus de la cumpăna secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Acțiunea se desfășoară pe durata unui sfert de veac și este alcătuită dintr-un prolog și șase părți.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

Joi, 6 decembrie
17:00 ANDREI TARKOVSKI: CULEGĂTORUL DE VISE
Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010)
Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”
Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreează procesul realizării filmului SACRIFICIUL, utilizând fotografii şi materiale video unice, surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului.
Premiul „Centrului pentru glorie naţională al Rusiei” la Concursul Naţional Istorico-Educativ „A servi Patria: nume şi fapte” (2011); diplomă la Festivalul Internaţional de Film „Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

18:30 SOLARIS de Andrei Tarkovski, varianta originală (URSS, 1972)
Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)
Marele Premiu Special al Juriului şi Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diplomă de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.
„Acțiunea, plasată într-un viitor nedefinit, urmărește itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis în misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul său, pilotul Berton. (…) Filmul își mută treptat centrul de greutate dinspre științifico-fantastic, spre o dezbatere despre morala științei și despre adevăratele valori ale umanității.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.