Turn Off The Lights

  • by

Ecouri ale festivalului international de film documentar Jihlava la Bucuresti

Centrul Ceh prezinta, ca in fiecare an, in cadrul programului Documentary Mondays, o selectie de filme documentare care au fost parte din editia de anul acesta a festivalului international de film documentar Jihlava din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”.

Singurul film romanesc din selectie, Turn off the lights, va inaugura programul, luni, pe 3 decembrie, urmat de doua filme cehe: Citizen K. si Two Nil, pe 10 și 17 decembrie, cu incepere de la ora 20:00, la Centrul Ceh.

Turn off the lights, in regia Ivanei Mladenovic a avut premiera in acest an la Tribeca Film Festival din New York si a primit Inima orasului Sarajevo pentru cel mai bun documentar. Filmul urmareste trei tineri care, dupa ce au petrecut cativa ani in spatele gratiilor, redescopera realitatile vietii in libertate, marcate de agresiuni si excese, in comunitatea de romi in care traiesc.

Proiectia va fi in prezenta regizoarei Ivana Mladenovic si a directorului festivalului de film Jihlava, Marek Hovorka.

Citizen K. este regizat de Michal Dvorak, care a inregistrat experimentul facut de grupul artistic Ztohoven. Intr-o era obsedata de indentificare, un grup de doisprezece artisti au testat cat de departe se poate merge cu o identitate imprumutata. Ei au comandat carduri de identitate false, facand schimb de identitati prin inlocuirea fotografiilor cu unele create pe calculator si folosindu-se apoi de ele in viata de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abraham, Two Nil, ofera 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta și Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea si varietatea reactiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turistilor, intelectualilor si garzilor de securitate pe parcursul intregului joc.

Festivalul international de film documentar Jihlava are loc in Cehia si este cel mai mare festival de film documentar din Centrul și Estul Europei. Este focusat pe documentare relevante social, dar carora nu le lipsesc stilul inovator sau adancimea tratarii subiectelor.

Intrarea la toate proiectiile este libera. Un eveniment sustinut de Staropramen.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)