Buy Nothing Day

Vineri e Black Friday, un soi de “super-oferta” generalizata din partea multor magazine din tara. Tot vineri se serbeaza Buy Nothing Day in America de Nord (sambata in restul lumii). Cei de la Re-Generation organizeaza un mic eveniment sambata, compus dintr-un Free Shop, o vizionare de filme si un flash mob:

Sâmbătă, 24 noiembrie, este Ziua Internaţională fără Cumpărături. O zi în care suntem provocaţi să ieşim din cercul vicios al cumpărăturilor şi să petrecem această zi simplu, fără bani.

In ziua de astăzi toţi suntem consumatori. Societatea reduce omul la o dimensiune unică: consumul, cautând să îi nege dimensiunile spirituală, religioasă, culturală sau filosofică. Statutul social este câştigat în funcţie de nivelul cumpărăturilor noastre şi de uşurinţa cu care înlocuim un produs cu un altul “nou şi mai bun”. Problemele pe care le întâmpinăm zilnic îşi găsesc rezolvarea în magazine, unde satisfacţia se instalează imediat.

Tot ceea ce cumpărăm are şi efecte asupra mediului înconjurător. Si chiar tot mai alarmante. Societatea de consum se bazează pe o mare inechitate de mediu şi socială: 20% dintre locuitorii planetei consumă mai mult de 80% dintre resursele naturale ale Pământului, cauzând degradarea accelerată a mediului şi epuizarea resurselor neregenerabile, unele vitale, precum apa.

Ziua fără cumpărături este o iniţiativă care provoacă la asumarea unui stil de viaţă în care se consumă mai puţin şi se produc mai puţine deşeuri.

ASA CA, IN ACEASTA SAMBATA, VA PROPUNEM O ALTERNATIVA SIMPLA LA NEBUNIA CUMPARATURILOR SI VA INVITAM PE GABROVENI 24 SA PETRECEM ZIUA FARA SA CHELTUIM, CU ACTIVITATI GRATIS, UNDE BANII NU AU NICIO VALOARE:

12.30 – 16.00 FREE SHOP
Lucruri de care nu mai aveţi nevoie, nu vă mai plac sau credeţi că ar prinde bine altcuiva, toate sunt binevenite în zona de free shop. Haine, cărţi, piese de mobilier, unelte sau orice alt produs vor fi strânse la un loc şi fiecare va putea alege, gratis, un lucru dacă îi este util. Simtiţi-vă liberi să plecaţi acasă cu un obiect chiar dacă nu aţi adus nimic sau să nu luaţi nimic chiar dacă aţi adus ceva.

12.30 – 16.00 PROIECTII DE SCURT SI LUNG METRAJE
Avem pregătite o serie de filme şi filmuleţe despre consumerism. Vă aşteptăm să le vizionăm împreună!

16.15 FLASH MOB
La final, propunem să facem cunoscută această zi şi altora printr-un flash mob. Mai multe detalii la fata locului.

Sperăm să fim cât mai mulţi sâmbătă, 24 noiembrie, pe Gabroveni 24 să:
DEZBATEM CEVA
VIZIONAM CEVA
FACEM CEVA
NU CUMPARAM NIMIC

Tags:

2 thoughts on “Buy Nothing Day”

  1. mda,si ce fac daca dupa protestat toata ziua, mi se face sete si tre sa beau si eu o apa,o bere? cam greu cu anticonsumerismul asta.

Leave a reply (we review all comments)