Despre primul hamburger din Bucuresti si primul fast food romanesc

Despre primul hamburger din Bucuresti si primul fast food romanesc

Despre primul hamburger din Bucuresti si primul fast food romanesc

“Ne-a spus ca il cheamă Scarlat. Niculae Scarlat. La inceput a fost tovarasul, astazi este domnul, si are o poveste care ne-a lasat cu gura cascata. Noroc ca terminasem de mancat, pe de alta parte, cincisprezece minute mai tarziu ni se lasase iar apa in gură. Si imediat o sa vedeti de ce.

Probabil ca nu voi reusi sa redau cu aceeasi savoare istoria primului hot dog si a primului hamburger din Bucuresti. Un Bucuresti ros pe dinauntru de scleroza ultimilor ani de comunism, stare care se reflecta cu precadere in cultura lui “ce punem pe masa”. Ne aflam in toamna anului 1987 si unui anume Scarlat, lucrator in industria de alimentatie publica, i se cere sa amenajeze un bufet la parterul teatrului Ion Creanga din Piata Amzei. ”Fa si tu o omleta, ceva, vezi si tu ce poti, si serveste-i pe oameni.” Acum pare o banalitate, atunci insa, in anii de glorie a parizerului pane si a tacamurilor de pui, o asemenea dispozitie poate echivala cu un fel de misiune imposibila. Dar tovarasul Scarlat nu stie cu nu. “Sa traiti, tovarase, se face”. Ordinul e ordin.
Imediat se pune pe treaba. Meseria se invata, dar se si fura. Talentat dar si inspirat de filmele americane care circula pe casete video, amenajeaza rapid un spatiu cum nu s-a mai vazut in Bucuresti. “Minuturi Amzei” isi asteapta clientii cu patru mese insirate de-a lungul vitrinei, de-o parte si de alta a intrarii, cu tejgheaua si aparatele de gatit pe peretele opus. O reclama luminoasa scoate in evidenta meniul. Si ce meniu! De la stanga la dreapta, scrie asa: hot dog, hamburger, steak, sandwich. Pe mese, sub tabliile transparente din sticla, se afla fotografiile fiecarui produs, cu ingrediente, gramaj si pret. Va imaginati asa ceva in anul 1987? Cu greu. Dar hai sa vedem retetele.”

Restul articoului si un documentar filmat in 1991 le puteti vedea aici: http://www.experimentalist.ro/work/display/246

3 thoughts on “Despre primul hamburger din Bucuresti si primul fast food romanesc”

  1. In povestea noastra, accentul cade pe felul in care erau denumite produsele si pe modul cum au fost ele promovate la bufetul cu pricina. “Primul hamburger” nu se refera la cronologie – aparitia primului hamburger si nici la reteta. In rest, toate bune.

  2. Bateti campii cu gratie. Inca din anii ’70 existau aparate pentru hot dog, si erau in tot Bucurestiul. Povesti cu primul hamburger e o inventie. Apropo,in anii 70-80 la chioscurile care vindeau hot dog, din Bucuresti gaseai si alune americane si guma de mestecat americana, asa camai subtire cu primul…

Leave a reply (we review all comments)