Aventurile lui Mac

  • by

LANSARE DE CARTE: Aventurile lui Mac din Arici Pogonici prind viaţă într-un album-ediţie limitată

Marţi, 6 noiembrie, de la ora 18:30, Muzeul Benzii Desenate şi Librăria Engleză Anthony Frost vă invită la un eveniment care trezeşte nostalgia şi pasiunea pentru eroii benzii desenate româneşti: lansarea albumului Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976. Este pentru prima dată când poveştile din celebra revista pentru copii, Arici Pogonici, care a apărut lunar în perioada 1957-1979, sunt prezentate sub forma unui album.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, lansat şi promovat sub titulatura Muzeul Benzii Desenate de artistul Alexandru Ciubotariu. Continuând eforturile iniţiale ale Muzeului Benzii Desenate, proiectul actual îşi propune să readucă în prim-plan lucrări de BD care prezintă “riscul” de a fi uitate. De data aceasta, este vorba despre integrala aventurilor lui Mac publicate în revista Arici Pogonici între anii 1966 şi 1976 şi desfăşurate în peste 150 de plaşe. Create de tandemul Lucia Olteanu (texte) şi Livia Rusz (desene), aventurile lui Mac au rămas în conştiinţa pasionaţilor ca una dintre cele mai frumoase serii din istoria benzii desenate româneşti.

Albumul apare într-o ediţie limitată de 50 de exemplare semnate şi numerotate de ilustratoarea Livia Rusz, care se întoarce în ţară pentru a fi prezentă la eveniment – o premieră pentru lansările de BD din România post-comunistă. Albumul va fi disponibil exclusiv la Libraria Engleză Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45), iar lansarea sa de marţi va fi însoţită de o expoziţie cuprinzând câteva extrase din povestea lui Mac din Arici Pogonici.

Livia Magdalena Rusz s-a născut la Cluj în anul 1930. În 1949 este admisă la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia pictură. Prima carte ilustrată de Livia Rusz apare în 1953: Szelidke és Szépsallvitéz, scrisă de Márton Lili, pentru ESPLA. Din 1955 după absolvirea Institutului, ea rămâne ca asistentă la catedra de pictură. În 1959 debutează cu bandă desenată în paginile revistei clujene Napsugár („Rază de soare”), unde va lucra neîntrerupt pâna la plecarea definitivă din ţară. 1967 este un an important în viaţa artistică a Liviei Rusz. Acum demarează trei serii BD excepţionale în cele trei reviste bucureştene pentru copii: Maimuţa Kio (în Luminiţa), Aventurile lui Mac (în Arici Pogonici), Dan Buzdugan (în Cutezătorii). Editura Ion Creangă publică în 1970 primul dintre cele patru albume din seria Aventurile lui Mac, trei dintre ele fiind traduse ulterior, la aceeaşi editură, în germană, maghiară, engleză, rusă şi spaniolă. În 1987, la editura Origo Press din Budapesta îi apare albumul BD Nem mind arany, ami fénylik, iar în anul urmator un al doilea, Miskati közbelép. În anul 2006, la Institutul Cultural Român din Budapesta este prezentată prima expoziţie româno-maghiară de benzi desenate, având-o ca invitată de onoare pe Livia Rusz. Cu această ocazie Poşta Română editează un întreg poştal cu piticul Cipi, o altă creaţie a ilustratoarei. În 2009, la Editura MJM Craiova a apărut prima monografie Livia Rusz, întocmită de Dodo Niţă şi Kiss Ferenc, în colecţia “Argonaut”. În 2011 s-a organizat în cadrul Salonului European de Bandă Desenată de la Bucureşti expoziţia retrospectivă Livia Rusz în parteneriat cu Centrul Cultural al Ungariei şi cu Institutul Cultural Român, expoziţie curatoriată de Alexandru Ciubotariu şi reluată apoi în Bucureşti, Seghet şi Budapesta.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)