Festivalul de film fantastic de la Sitges – ziua 3

  • by

Ola de Sitges! Au mai trecut zile, soarele e tot aici si e ireal de cald. Am vazut si filme care par a veni din alt univers decat cel de afara. Contrastul e incredibil, oamenii sunt minunati si am cunoscut atit de multi eroi de-ai mei, incit pare ireal. Dario Argento a venit sa prezinte Dracula 3 D, dupa midnight screening-ul de la Cannes.

Depinde de cum privesti e o duda, sau ultra’camp dar e un 3 D frumos, in culori vii (filmat de Lucian Tovoli), si cu o stereografie impresionanta. Oricum Argento e pe o panta descendenta de 20 de ani, iar ce poti reprosa unui mastro del tenebre de 72 de ani, care a facut o incursiune in lumea celebra a vampirului transilvanean ? Am auzit 1st hand la Casa Bacardi, da, Juan Bacardi e din Sitges si are o Casa aici, cu romuri minunate, tocmai a iesit unul nou, Elixir), de aici a plecat in Cuba unde a inventat ad-hoc toate cele mojito, cuba libre, despre care am postat aici… Am revazut aseara Dracula lui Argento in mijlocului unui public mai prietenos, cu aplauze la fiecare pereche de sini de pe ecran (Miriam Giovanelli, superba :), cu chicoteli la replicile lui Rurge Hauer alias Van helsing si la jocul voit prost al Asiei Argento (si ea cu sani destul de maturi la vedere, dar la fel de aplaudati). Cu o seara inainte compozitorul afiliat al lui Argento, Claudio Simonetti (14 filme impreuna, fostul lider al trupei cult Goblin) a dat un concert la discoteca Ricky, primul in Spania. Ne-am imprietenit oarecum, iar aseara la Nirvana, in port, o locanda unde festivalul are party, mi-a povestit la un gin tonic mai multe despre Romania si romani. Isi doreste un concert cu Simonetti Project (noua sa trupa) in Transilvania si poate il putem ajuta sa tina unul la festivalul Luna Plina de la anul la Biertan.

Multe lucruri par posibile de aici de la Sitges, si azi ma reintilnesc cu Dario Argento la un masterclass facut de el, dupa ce am vazut dimineta The Tall Man, al treilea film al lui Pascal Laugier (Martyrs), impresionant si cu point (poignant), vi-l recomand con calor. Ieri am vazut al treilea film al Jenniferei Lynch (fata lui David, da), Chained, cel mai puternic de pina acum, un thriller psihologic cu un Vincent D´Onofrio mmm. Ea a luat marele premiu al festivalului aici, in 2008, cu Surveilance. Am vazut si al doilea film de Peter Strikland (Katalin Varga), ciudatul si cosmarescul arthouse Berberian Sound Studios, un omagiu ciudat de Giallo, un Barton Fink pe sunet si un reper Blow Out si Repulsie plus Locatarul de Polanski, cu un nelinistitor Toby Jones pe post de Peter Lorre, si anterior, The Lords of Salem, al cincilea film de Rob Zombie. Am omis sa spun ca festivalul are 36 de filme in competitia oficiala, si inca pe jumatate pe atita in Panorama.

La lutta continua, pe 12 e megazombie walk si Hotel Transylvania 3D !
Alin Ludu Dumbrava
powered by Golem Studios
poze ALD si AC cea cu Argento.

Leave a reply (we review all comments)